wtorek, 14 czerwca 2016

Pankejkowy fit torcik (bezglutenowy)


Kolejna fit wariacja to torcik ulożony z pankejków,przełożony twarogiem i truskawkami. Jeżeli chcecie fit ciasto i zaskoczyć znajomych to serdecznie polecam. Oczywiście przełożenie może być inne niż twaróg. Możecie zmieszac jogurt z żelatyną czy rozgnieść banana z kako i awokado. Pomysłów jest wiele. Możecie zrobić sobie naleśniki na większej patelni czy małe placuszki. Nie musi to być tylko tort. Kombinacji jest wiele.

Zapraszam :)

Pankejki smażyłam na małej patelni o średnicy ok.16cm i wyszły mi 3 puchate olbrzymy.
Jeżeli chcecie cieńsze placki wystarczy mniej ciasta wylewać na patelnie i wyjdzie napewno więcej ok.5 sztuk. Wszystko też zależy jak bardzo rzadkie ciasto zrobicie.

SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 200g serka wiejskiego (u mnie w wersji "lekkiej")
  • 2 jajka wielkość L
  • ok.80ml letniej wody
  • 70g mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 15g wiórek kokosowych
  • cynamon
  • ewentualnie słodzidło jeżeli chcecie mieć słodkie ciasto
  • olej kokosowy do smażenia
Serek wiejski mieszamy dokładnie z jajkami i wodą (można to zrobić za pomocą łyżki). Dodajemy mąkę,sodę,proszek,wiórki,cynamon i słodzidło. Mieszamy. Ciasto powinno być gęstę niczym śmietana. Na rozgrzana patelnię wysmarowaną tłuszczem wylewamy porcje ciasta i smażymy z obu stron na złoty kolor. Jeżeli chcecie zrobić naleśniki to musicie zrobić taką konsystencję ciasta aby rozlewało siępo patelni.
Po usmażeniu przełożyć ulubionymi dodatkami :)

Smacznego :)






1 komentarz: