środa, 22 czerwca 2016

Naleśniki kukurydziane (bezglutenowe)


Naleśniki zawsze kojarzyły mi się z rodzinnym domem,nadziane twarożkiem i owocami. Niezapomniane smaki dzieciństwa. Naleśniki kukurydziane wyszły elastyczne,łatwo się obracały i szybko smażyły. Zalecane dla osób na diecie bezglutenowej i nie tylko :).
Usmażcie i swtówrzcie swoje smaczne śniadanie czy deser :)

Zapraszam :)

Przepis na 3 duże sztuki naleśników (rozmiar ok.18cm)

SKŁADNIKI:
  • 2 żółtka*
  • 1 cale jajko wielkość L
  • 60g mąki kukurydzianej
  • woda lub mleko
  • pół łyżeczki proszku d pieczenia
  • ewentualnie słodzidło
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą miksujemy. Ciasto powinno idealnie rozprowadzać się na patelni. Jeżeli będzie za gęste dolać wody lub leka,jeżeli za rzadkie dosypać maki. Regulujcie konsystencje.
Patelnie przecieramy olejem kokosowym lub oliwą i wylewamy porcję ciasta. Podawać z ulubionymi dodatkami.

*żółtka można zastąpić 1 całym jajkiem ( w związku z tym,że miałam na zbyciu musiałam je do czegoś zużyć)


Smacznego :)




1 komentarz:

  1. Przepięknie się prezentują! Muszę wypróbować Twój przepis :)
    www.missplanner.pl

    OdpowiedzUsuń