środa, 8 czerwca 2016

Fit omlet biszkoptowy (bezglutenowy)


Zapewne większość z Was słowo "dieta" kojarzy z niesmacznym jedzeniem lub poprostu z małą ilością jedzenia. Już dawno wyszło z mody i zostały obalone mity,że aby schudnąć trzeba mało jeść.
Mój omlet mówi sam za siebie...można jeść zdrowo i smacznie. Oczywiście musicie składniki zastosować pod swoje makro aby wszystko Wam się zgadzało.
Omlet jest z dodatkiem wiórek kokosowych i banana. Smakuje jak ciasto biszkoptowe :)

Polecam i zapraszam :)

Smażyłam na patelni o średnicy ok.24-25cm (wychodzi bardzo duży omlet)

SKŁADNIKI:
  • 3 jajka wielkość L
  • 15g wiórek kokosowych
  • 25g mąki kukurydzianej
  • pół banan ok.60g
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ewentualnie słodzidło jżeli chcecie mocno słodkie
  • olej kokosowy do smażenia
Banana kroimy na kawałki.Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy żółtka i miksujemy. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy wszystko łyżką.
Na patelnie wylewamy nasze ciasto i smazymy na małym ogniu pod przykryciem. Można sprawdzać patyczkiem czy nie jest surowy w środku. Trudno jest mi określić dkładny czas bo to już jest kwestia indywidualna. Wierzch ma się ładnie ściąć i nic nie może pływać. Po usmażeniu przekładamy ulubionymi dodatkami :)

Smacznego :)






5 komentarzy:

  1. A czym przekladalas? Jakiś serek tak?
    Pozdrawiam i na pewno se dogodze tym omlecikiem ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przełożony twarogiem wymieszanym ze słodzikiem i jogurtem :)

      Usuń
  2. Ile kalorii ma taki omlet?

    OdpowiedzUsuń
  3. W internecie jest wiele stron za pomocą których można obliczyć wartość odżywczą. Ponadto wszystko zależy od tego jakie masz makro i zapotrzebowanie więc składniki należy ustalić pod siebie

    OdpowiedzUsuń