sobota, 18 czerwca 2016

Fit omlet białkowo-budyniowy (bez mąki)


Fit dobroci nigdy za wiele :).Na blogu jest już wiele FIT omletów i możecie je zobaczyć w kategorii FIT,zdrowe i bezglutenowe. Kolejny omlet jest z samych białek i budyniu. Nie ma w nim dodatku mąki,żadnego tłuszczu. Wychodzi puszysty i bardzo mięciutki.Jeszcze szukacie fit deseru czy lekkiego śniadanie to serdecznie polecam :)

Zapraszam :)

Przepis na 1 dużego omleta o średnicy ok.24cm

SKŁADNIKI:
  • 3 białka z jajek wielkości L
  • 40g budyniu w proszku dowolny smak
  • 60ml zimnej wody
  • ewentualnie słodzidło
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Budyń rozpuszczamy w 60ml zimnej wody.Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy budyń,słodzidło i proszek.Dokładnie miksujemy. Na rozgzraną patelnię wysmarowaną tłuszczem wylewamy masę i smażymy pod przykryciem aż wierzch zrobi się spreżysty (niczym gąbka). Można sprawdzić patyczkiem czy środek jest upieczony. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego :)






2 komentarze:

  1. Jak dotąd z proszkiem budyniowym robiłam naleśniki, takiego omleta też muszę zrobić. Super przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzisiaj wypróbowałam :) naprawde super przepis! Szybko, łatwo i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń