poniedziałek, 20 czerwca 2016

Fit ciasteczka jaglane (bez mąki i jajek)


Do upieczenia tych ciasteczek zainspirowały mnie ciasteczka na stronie Kingi Paruzel. Nie ukrywam ale wyszły rewelacyjne. Smakiem przypominają sezamki. Po upieczeniu i ostygnięciu ciasteczka delikatnie twardnieją. Wszystko zależy od grubości jakie uformujecie,im cieńsze tym bardziej chrupiące. Bardzo polecam :)

Zapraszam :)

Przepis na ok.8-10 ciasteczek ( w zależności jakie ciasteczka uformujecie)

SKŁADNIKI:
  • 120g płatków jaglanych
  • 20g wiórek kokosowych
  • 10g sezamu
  • 2-3 spore łyżki miodu*
  • ok.100ml wody
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia 
  • pół łyżeczki sody
  • 20g oleju kokosowego**
Olej kokosowy rozpuszczamy. Wszystkie pozostałe składniki ze sobą łączymy i dodajemy olej. Pamiętajcie aby konsystencja ciasta nadawała się do sklejenia. Jeżeli mieszanka będzie za sucha dodajcie wody,jeżeli będzie zbyt płynna dosypcie płatków. Z mieszanki powinniście zlepić bez problemu kuleczki,które należy na blaszce delikatnie spłaszczać. Mieszankę dosładzajcie wg własnych smaków.Kiedy ciasteczka będą gotowe pieczemy je w 180 stopniach góra-dół przez ok.13-15 minut. Kontrolujcie czas pieczenia.

*miód możecie zastąpić innym słodzidłem lub bananem
**zamiast oleju kokosowego można użyć masła lub oliwy z oliwek

Smacznego :)







1 komentarz:

  1. Świetny pomysł, muszę wypróbować, bo kiedyś robiłam już jedne z płatków jaglanych i wyszły smaczne :)

    OdpowiedzUsuń