czwartek, 9 czerwca 2016

Fit chlebek bananowy (bezglutenowy)


Rewelacyjny,puszysty,mięciutki chlebek bananowy z dodatkiem kokos i rodzynek. Chlebek można posmarować powidłami lub zajadać bez niczego. Wyszedł naprawdę wyborny,nie jest suchy i nie zawiera żadnego dodatkowego tłuszczu. Idealnie sprawdzi się jako świąteczne ciasto jeżeli dodamy więcej bakali. Będzie przypominało keks :).

Polecam :)

Piekłam w keksówce o wymiarach 22x 10cm

SKŁADNIKI:
  • 35g mąki kukurydzianej
  • 15g mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 15g wiórek kokosowych
  • 30g rodzynek
  • 2 banany ok.200g
  • 3 jajka wielkość L
  • 190g jogurtu naturalnego
  • cynamon
  • ewentualnie słodzik,miód,stewia czy ksylitol
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Następnię dodać dodać żółtka,jogurt i słodzidło. Wszystko dokładnie zmiksować. Na sam koniec dodać pozostałe składniki i wymieszać łyżką. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. Na wierzch ułożyć pokrojonego banana.
Piec w 180 stopniach góra dół przez ok.40minut do tzw.suchego patyczka (sprawdzajcie i kontrolujcie czas pieczenia.U kogoś ciasto upiecze się wczesniej a jeszcze inni będa potrzebować więcej czasu)

Smacznego :)







1 komentarz:

  1. Dziś odkryłam Twój blog i odrazu wypróbowałam przepis na chlebek bananowy, mniam:) wyszło pysznie. Chlebek jest zwarty,a jednocześnie mięciutki, puszysty, delikatny,niesamowity...

    OdpowiedzUsuń