poniedziałek, 27 czerwca 2016

Fit brownie z bobu (bez mąki,bez cukru)


Skoro można zrobić brownie z fasoli to dlaczego nie można spróbować z bobem...i tak o to powstało mega wilgotne,czekoladowe ciasto z bobu. Ciasto nie zawiera mąki,cukru czy zbędnych tłuszczy. Dla osób na diecie idealne. Bób nie jest wyczuwalny w cieście. Idealnie się sprawdzi na Święta bo wygląda jak keks z dużą ilością bakali :). Oczywiście dodatki to kwestia indywidualna możecie dodać swoje ulubione.

Zapraszam :)

Piekłam w keksówce o rozmiarze ok.25 x 16 (jeżeli użyjecie mniejszej keksówki ciasto wyjdzie wyższe)

SKŁADNIKI:
  • 300g świeżego bobu
  • 2 jajka wielkość L
  • 40g proszku budyniowego bez cukru
  • 2 duże banany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • słodzik lub inne słodzidło (może być miód,stewia,erytrol,ksylitol itp.)
  • 20g gorzkiego kakao
  • 50ml mleka
Bób ugotować do miękkości i odcedzić. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Bób miksujemy razem ze skórką z pozostałymi składnikiami a na sam koniec dodajemy ubite białka. Mieszamy łyżką do połączenia sie składników. Do sylikonowej formy wykładamy ciasto i pieczemy w 180 stopniach przez ok.45-50 minut do tzw.suchego patyczka. Po wystudzeniu polewamy polewą i posypujemy bakaliami. Jeżeli macie zwykłą formę to wykładamy papierem do pieczenia.
Polewa powstała na bazie oleju kokosowego,kakao i słodzika.

Smacznego :)







4 komentarze:

  1. A możesz napisać jaki"proszek budyniowy bez cukru"?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wydaje mi się,że w każdym markecie czy sklepie jest dostepny budyń bez cukru. Osobiście kupuję w auchan

      Usuń
  2. Właśnie wcinam ugotowany bób, który uwielbiam. Wypróbuję, bo na jutro mam zrobioną prinessę kokosową.
    pozdrawiam
    Mariola

    OdpowiedzUsuń