niedziela, 29 maja 2016

Truskawkowe babeczki (bezglutenowe)


Bezglutenowe babeczki bez mąki, z truskawkami i bitą śmietaną. Wilgotne we wnątrz i bardzo mięciutkie. Upieczone zostały w sztywnych papilotkach. Idealne na zbliżający się Dzień Dziecka :)

Zapraszam :)

Przepis na 9 kubeczków widocznych na zdjęciu

SKŁADNIKI:
  • 200g mielonych migdałów*
  • 3 jajka wielkość L
  • 200g cukru (jeżeli chcecie odchudzoną wersję można użyć słodzika lub bananów)
  • 100g masła rozpuszczonego i wystudzonego 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (użułam bezglutenowego)
  • truskawki
Jajka miksujemy razem z cukrem.Następnie dodajemy wystudzone masło oraz mielone migdały. Dokładnie miksujemy. Ciasto będzie lejące (takie ma być). Kubeczki napełniamy ciastem do 3/4 wysokości i do każdej wkładamy dużą truskawkę i wciskamy w ciasto. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 170 stopni przez ok.30-35 minut do tzw.suchego patyczka. Wystudzone babeczki dekorujemy bitą śmietaną i truskawkami. Dekorujemy posypką.

BITA ŚMIETANA:

  • 200ml śmietanki 36% (powinna być mocno schłodzona)
  • 2 łyżki cukru pudru
Śietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.Przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy upieczone babeczki.

*migdały można zastąpić zwykłą maką lub inną maką bezglutenową

Smacznego :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz