poniedziałek, 23 maja 2016

Sernik z jagodami i bezami


Kolejna propozycja sernika tym razem z jagodami i bezami na ciasteczkowym maślanym spodzie. Sernik wyszedł zbity i bardzo aksamitny. Na wierzch wyłożyłam dżem jagodowy i ozdobiłam małymi bezkami. Naprawdę  rozpływa się w ustach.Do sernka można użyć także świeżych jagód lub mrożonych :)

Zapraszam :)

Piekłam w tortownicy o średnicy 24cm

CIASTECZKOWY SPÓD:
  • 370g ciastek maślanych
  • 70g masła
Ciasteczka mielimy na pył a masło rozpuszczamy. Ciepłym masłem zalewamy ciasteczka i dokładnie mieszamy. Dno tortownicy smarujemy delikatnie masłem i wykładamy masę ciasteczkową i dokładnie ugniatamy. Tortownicę wkładamy na 30 minut do lodówki.

MASA SEROWA:
  • 1kg sera 3-krotnie zmielonego
  • 5 jajek wielkość L
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 300g cukru pudru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150g jogurtu greckiego
Jajka ucieramy z cukrem pudrem oraz jogurtem. Łyżka po łyżce dodajemy ser a na sam koniec budyń i mąkę. Wszystko dokładnie miksujemy. Z lodówki wyjmujemy tortownicę i przelewamy  masę serową. Sernik wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni góra-dół i pieczemy przez ok.50-60 minut. Wierzch sernika powinien być sprężysty. Sernik studzimy w zamkniętym piekarniku przez ok.30 minut nastepnie uchylamy drzwiczki piekarnika. Na wystudzony sernik wykładamy dżem i układamy beziki. Wkładamy do lodówki na 3h lub na całą noc.

POZOSTAŁE:
  • 380g dżemu jagodowego*
  • beziki
*jeżeli użyjecie świeżych lub mrożonych jagód polecam je zagotować razem z cukrem i zmiksować. Można dodać żelatynę aby polewa jagodowa nie rozlewała się po serniku.

Smacznego :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz