piątek, 8 kwietnia 2016

Drożdżówki z dżemem


Dawno nie robiłam nic drożdżowego więc postawiłam na bułeczki drożdżowe z dżemem. Jak zawsze wyszły rewelacyjne.Puszyste i mięciutkie z dodatkiem dżemu morelowego.Posypałam kruszonką i udekorowałam lukrem.Mniam... :)

Zapraszam :)

Przepis na 7 sztuk sporych drożdżówek

SKŁADNIKI:
  • 30g świeżych drożdży
  • 2 jajka wielkość M
  • 1 żółtko
  • 5 łyżek cukru
  • 200ml ciepłego mleka
  • 400g mąki pszennej
  • 50g masła rozpuszczonego i wystudzonego
  • dżem (u mnie smak morelowy)
Drożdże wraz z cukrem rozpuszczamy w ciepłym mleku i odstawiamy na ok.10 minut aż drożdże zaczną pracować. Po tym czasie dodajemy jajka,żółtko,masło oraz mąkę.Wyrabiamy gładkie i jednolite ciasto.Ciasto odstawamy przykryte ściereczką do podwojenia objętości.
Następnie ciasto dzielimy na 7 równych cześci.Formujemy kulkę i robimy dołeczek na umieszcznie dżemu. Bułki odstawiamy jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia.Po tym czasie posypujemy kruszonką.Pieczey w 180 stopniach przez ok.20-25 minut do lekkiego zarumieniania (kontrolujcie czas pieczenia). Po wystudzeniu dekorujemy lukrem.

KRUSZONKA:
  • 50g masła
  • 50g cukru
  • 100g mąki pszennej
Z podanych składników rozcieramy w dłoniach kruszonkę.

Smacznego :)










2 komentarze:

  1. Też ostatnio drożdżówki za mną chodzą, tylko czasu brak... Twoje wyglądają bosko! :)

    OdpowiedzUsuń