Turecka Karpatka...to nic innego jak ciasto zrobione z kaszy manny podobne do tureckiej Revani przełożone kremem karpatkowym.Ciasto jest słodkie ale w całości komponuje się całkiem ciekawie.Musicie uważać podczas krojenia ciasta na pół gdyż łamie sie i kruszy.Dlatego nalezy postępować z nim bardzo delikatnie.Można też na upieczone ciasto nałożyć krem i polać czekoladą.Ciasto idealnie będzie pasowało na zbliżające sie Święta Wielkanocne :)
Zapraszam :)
Piekłam w formie o średnicy 24 cm
CIASTO Z KASZY MANNY:
- 200g masła
- 300g kaszy manny
- 250ml mleka
- 250g cukru
- 16g cukru wanilinowego
- aromat waniliowy
- 3 jajka wielkość L
- 50g wiórek kokosowych
- 100g mąki migdałowej (można zmielić migdały lub orzechy ziemne na pył)
Do garnka wlewamy mleko,dodajemy masło oraz cukry.Gotujemy do rozpuszczenia sie składników.Następnie wsypujemy kaszę i mieszamy do uzyskania konsystencji gęstego budyniu.Odstawamy z ognia i do gorącej masy wbijamy jajka,wsypujemy mąkę oraz wiórki.Wszystko dokładnie mieszamy.Formę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto.Peczemy w 180 stopniach góra dół przez ok.15-20 minu az wierzch się zarumieni i będzie delikatnie twardy.Ciasto studzimy i przekładamy kremem karpatkowym,polewamy czekoladą.
KREM KARPATKOWY:
- 500ml mleka
- 200g cukru
- 35g mąki pszennej
- 45g mąki ziemniaczanej
- 1 żółtko
- cukier waniliowy
- 200g masła
300ml mleka zagotować z cukrami.W reszcie mleka wymieszać mąki i wlać do gotującego się mleka.Mieszać do uzyskania konsystencji budyniu.Pozostawić do wystudzenia. Następnie masło utrzeć z żółtkiem i dodawać po łyżce zimnego budyniu.Miksować do wykorzystania całego budyniu.Gotowym kremem przełożyć ciasto.
Na blogu także możecie znaleźć przepis na klasyczną Karpatkę z ciastem parzonym. Przepis TUTAJ
Smacznego :)
Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuń