poniedziałek, 7 marca 2016

Turecka Karpatka


Turecka Karpatka...to nic innego jak ciasto zrobione z kaszy manny podobne do tureckiej Revani przełożone kremem karpatkowym.Ciasto jest słodkie ale w całości komponuje się całkiem ciekawie.Musicie uważać podczas krojenia ciasta na pół gdyż łamie sie i kruszy.Dlatego nalezy postępować z nim bardzo delikatnie.Można też na upieczone ciasto nałożyć krem i polać czekoladą.Ciasto idealnie będzie pasowało na zbliżające sie Święta Wielkanocne :)

Zapraszam :)

Piekłam w formie o średnicy 24 cm

CIASTO Z KASZY MANNY:
  • 200g masła
  • 300g kaszy manny
  • 250ml mleka
  • 250g cukru
  • 16g cukru wanilinowego
  • aromat waniliowy
  • 3 jajka wielkość L
  • 50g wiórek kokosowych
  • 100g mąki migdałowej (można zmielić migdały lub orzechy ziemne na pył)
Do garnka wlewamy mleko,dodajemy masło oraz cukry.Gotujemy do rozpuszczenia sie składników.Następnie wsypujemy kaszę i mieszamy do uzyskania konsystencji gęstego budyniu.Odstawamy z ognia i do gorącej masy wbijamy jajka,wsypujemy mąkę oraz wiórki.Wszystko dokładnie mieszamy.Formę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto.Peczemy w 180 stopniach góra dół przez ok.15-20 minu az wierzch się zarumieni i będzie delikatnie twardy.Ciasto studzimy i przekładamy kremem karpatkowym,polewamy czekoladą.

KREM KARPATKOWY:
  • 500ml mleka
  • 200g cukru
  • 35g mąki pszennej
  • 45g mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko
  • cukier waniliowy
  • 200g masła
300ml mleka zagotować z cukrami.W reszcie mleka wymieszać mąki i wlać do gotującego się mleka.Mieszać do uzyskania konsystencji budyniu.Pozostawić do wystudzenia. Następnie masło utrzeć z żółtkiem i dodawać po łyżce zimnego budyniu.Miksować do wykorzystania całego budyniu.Gotowym kremem przełożyć ciasto.
Na blogu także możecie znaleźć przepis na klasyczną Karpatkę z ciastem parzonym. Przepis TUTAJ


Smacznego :)



1 komentarz: