Kolejna fit propozycja to omlet budyniowy.Bardzo szybki w wykonaniu a przy tym bardzo syty.Wszystko zależy od dodatków jakie wybierzecie.Omlet został przeze mnie upieczony w keksówce a następnie przecięty na 4 części.Przełożyłam twarogiem,owocami i polałam sosem karmelowym z firmy Walden Farms. Idealny na śniadanie,drugie śniadanie czy deser.Osobiście nigdy nie dosładzam ciasta na omlety ponieważ dodaje słodkie dodatki.
Zapraszam :)
Piekłam w niewielkiej keksówce,idealnie sprawdzi sie takze okrągła forma o srednicy nie wiecej jak 20cm
SKŁADNIKI:
- 2 jajka wielkość L
- 35g budyniu czekoladowego bez cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka mąki ryżowej (kukurydzianej,orkiszowej,gryczanej,pszennej etc.)
- słodzidło opcjonalnie
- odrobina mleka do rozcieńczenia
Białka ubijamy na sztywno i następnie dodajemy pozostałe składniki i dokładnie miksujemy.Ciasto powinno wyjść bardzo gęstę dlatego na samym koncu sprawdźcie czy będzie Wam potrzebne mleko do rozcieńczenia. Masę przelewamy do formy i pieczemy w 180 stopniach góra-dół przez ok.20-25 minut do tzw.suchego patyczka.Przełożyć ulubionymi dodatkami.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz