piątek, 4 marca 2016

Fit omlet budyniowy


Kolejna fit propozycja to omlet budyniowy.Bardzo szybki w wykonaniu a przy tym bardzo syty.Wszystko zależy od dodatków jakie wybierzecie.Omlet został przeze mnie upieczony w keksówce a następnie przecięty na 4 części.Przełożyłam twarogiem,owocami i polałam sosem karmelowym z firmy Walden Farms. Idealny na śniadanie,drugie śniadanie czy deser.Osobiście nigdy nie dosładzam ciasta na omlety ponieważ dodaje słodkie dodatki.

Zapraszam :)

Piekłam w niewielkiej keksówce,idealnie sprawdzi sie takze okrągła forma o srednicy nie wiecej jak 20cm

SKŁADNIKI:
  • 2 jajka wielkość L
  • 35g budyniu czekoladowego bez cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki ryżowej (kukurydzianej,orkiszowej,gryczanej,pszennej etc.)
  • słodzidło opcjonalnie
  • odrobina mleka do rozcieńczenia
Białka ubijamy na sztywno i następnie dodajemy pozostałe składniki i dokładnie miksujemy.Ciasto powinno wyjść bardzo gęstę dlatego na samym koncu sprawdźcie czy będzie Wam potrzebne mleko do rozcieńczenia. Masę przelewamy do formy i pieczemy w 180 stopniach góra-dół przez ok.20-25 minut do tzw.suchego patyczka.Przełożyć ulubionymi dodatkami.

Smacznego :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz