środa, 24 lutego 2016

Sernik śmietankowy z kokosem


Już dawno nie było sernika dlatego też powstał taki słodki serniczek z kokosem i bitą śmietaną.Sernik jest na kruchym spodzie i jest bardzo delikatny.Wierzch zdobią pralinki raffaello i płatki kokosa. Smakuje wyśmienicie i bardzo polecam :)

Zapraszam :)

Piekłam w formie o wymiarach 24cm

KRUCHY SPÓD:
  • 200g mąki pszennej
  • 100g masła
  • 100g cukru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i wkładamy nim wysmarowaną masłem formę. Formę z ciastem wkładamy na ok.30 minut do lodówki.Następnie podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stpni góra dół przez ok.20 minut (regulujcie czas pieczenia wierzch powinien być delikatnie zarumieniony).Wyjmujemy i studzimy

MASA SEROWA:
  • 1kg sera twarogowego mielonego (użyłam sera z wiaderka)
  • 4 jajka
  • 200g cukru
  • 300ml śmietanki 30%
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100g wiórek kokosowych
Jajka ucieramy razem z cukrem i dodajemy stopniowo ser oraz budyń. Śmietankę ubijamy na puch razem z cukrem pudrem. Do masy serowej dodajemy ubitą śmietankę oraz wiórki kokosowe i mieszamy wszystko łyżką.Masę przelewamy na podpieczony spód i pieczemy w 180 stopniach góra dół przez ok.50-60 minut.Wierzch sernika powinien być sprężysty i zarumieniony. Sernik studzimy w zamkniętym piekarniku przez ok.30 minut a następnie uchylamy drzwiczki piekarnika.Wystudzony sernik dekorujemy ubitą śmietanką i posypujemy wióekami kokosowymi.Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Smacznego :)







1 komentarz:

  1. OOO. Smakowite! Na pewno wypróbuję ten przepis ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń