poniedziałek, 8 lutego 2016

Fit omlet fasolowy (bez mąki)


Śniadanie typowo królewskie...fit omlet fasolowy bez mąki.Jesto to drugi taki omlet na blogu.Pierwszy znajdziecie TUTAJ . Omlet nie zawiera mąki przez co mogą go jeść osoby będące na diecie bezglutenowej.Omlet jest niczym fasolowe ciasto.Bardzo miekkie i puszyste a smak fasoli niewyczuwalny.
Cały omlet bez dodatków to ok.170kcal :)

Zapraszam :)


Piekłam w formie o średnicy 18cm

SKŁADNIKI:
  • puszka czerwonej fasoli (waga po odsączeniu 240g)
  • 2 białka jaj (ok.70g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • miarka odżywki białkowej (u mnie zastąpiła słodzidło)*
  • cynamon
Fasolę odsączamy i miksujemy.Białka ubijamy na sztywno.Następnie wszystkie składniki ze sobą łączymy i dokładnie wszystko mieszamy.Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy w 180 stopniach góra-dół przez ok.30-35 minut do tzw.suchego patyczka (kontrolujcie czas pieczenia,ponieważ każdy piekarnik inaczej piecze). Po upieczeniupodawać z ulubionymi dodatkami.U mnie został przełożony twarożkiem :)
*jeżel nie macie dżywki białkowej to możecie użyć słodzika,miodu,banana lub innego słodzidła

Smacznego :)





3 komentarze:

  1. Koniecznie muszę zrobić :)
    Wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mówisz, że to wyjdzie, bardzo ciekawa jestem muszę spróbować :-)

    OdpowiedzUsuń