wtorek, 16 lutego 2016

Fit drożdżówki z serem


Chyba większość osób,która jest na diecie chciałaby zajadać słodkie rzeczy a przy tym nie zyskiwać na wadze. Moje drożdżówki zostały zrobione z mąki pełnoziarnistej żytnie bez dodatku cukru i tłuszczu w związku z tym mniej kaloryczne niż zwykła bułka słodka.
Na próbę zrobiłam 3 sztuki i wyszły rewelacyjne. Ciasto nie jest typowe jak ciasto drożdżowe z mąki pszennej więc musicie miec to na uwadze.

Zapraszam :)

Przepis na 3 duże sztuki lub 4-5 mniejszych

SKŁADNIKI:
  • 160g mąki pełnoziarnistej żytniej
  • 2 żółtka
  • kilka pastylek słodzika rozpuszczone w minimalnej ilości wody*
  • 150ml mleka
  • 20g świeżych drożdży
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i wlewamy rozpuszczony słodzik.Odstawiamy na 10 minut aż drożdże zaczną się pienić. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.Ciasto będzie delikatnie lejące ale nie może być jak woda.Jeżeli będzie dla Was za rzadkie dosypcie mąki.Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia za pomocą łyżki wykładamy porcje ciasta a na wierzch delikatnie smarujemy masę serową.Odstawiamy do wyrośnięcia na ok.20 minut.Nastepnie wkładamy do piekarnika na 180 stopni góra-dół i pieczemy przez ok.20-25 minut (regulujcie czas pieczenia).
Jedna drożdżówka widoczna na zdjęciu to ok.122 kcal.

MASA SEROWA:
  • 250g sera twarogowego chudego
  • 20g odżywki białkowej (można zastąpić innym słodzidłem)
Twaróg rozcieramy z odżywką lub innym słodzidłem i przekładamy na bułki.

*słodzik możecie zastąpić stewią,ksylitolem lub innym słodzidłem

Smacznego :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz