poniedziałek, 29 lutego 2016

Fit babka bananowa (bezglutenowa)


Bardzo szybka i prosta w wykonaniu babka bananowa bezglutenowa.Nawet nie miałam czasu aby zrobić ładne zdjęcia na blog,ponieważ babka bardzo szybko zniknęła ze stołu.Całe ciasto to 577kcal więc można jeść bez wyrzutów sumienia. Babka nie wychodzi za wysoka więc jeżeli chcecie wyższe ciasto to proponuję podwoić ilość składników lub poprostu zwiększyć ilość maki,bananów i dodać 2 jajka więcej :). Wierzch możecie polukrować,polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem. Babka wychodzi miękka,puszysta i wilgotna w środku :)

Zapraszam :)

Piekłam w formie silikonowej do babki

SKŁADNIKI:
  • 2 dojrzałe banany
  • 3 jajka wielkość L
  • 50g mąki kukurydzianej
  • 35g budyniu bez cukru śmietankowego
  • cynamon
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • opcjonalnie słodzidło*
Białka ubić na sztywno,banany rozgnieść widelscem lub mikserem.Do bananów dodać żółtka oraz pozostałe składniki i wynieszać.Na sam koniec przelać ubite białka.Wymieszać łyżką.Ciasto przelać do formy i piec w 180 stopniach góra-dół przez ok.25-30 minut do tzw.suchego patyczka.

*możecie użyć miodu,słodzika itp.próbujcie masy i dosładzajcie wg własnego gustu.U mnie ze wzgledu na bardzo słodkie banany nie było to konieczne.

Smacznego :)






2 komentarze:

  1. Zamiast proszku do pieczenia nada się soda? Nie mam dostępu do bezglutenowego proszku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak może być soda,jeżeli nie ma przeciwskazań może być także zwykły proszek do pieczenia

      Usuń