środa, 20 stycznia 2016

"Oszukane" pączki...z piekarnika


Trochę inna wersja pączków bardziej "fit" bo nie smażone w oleju a pieczone w piekarniku.Trochę jak bułeczki ale przy tym niezmiernie mięciutkie.Dodatkiem jest ukryte ciasteczko jednak nadziać możecie także konfiturą,czekoladą czy innym kremem.Zachęcam do zaglądniecia w zakładkę TŁUSTY CZWARTEK tam znajdziecie wiele przepisów jak również porad co zrobić aby na pączkach powstała obrączka podczas smażenia na głebokim tłuszczu:)

Zapraszam :)

Przepis na ok.16 sztuk

SKŁADNIKI:
  • 30g świeżych drożdży
  • 4 żółtka z jajek L
  • 100g cukru
  • 450g mąki pszennej
  • 150ml letniego mleka
  • 80ml oleju
  • ciasteczka markizy lub inne nadzienie
Drożdże oraz cukier rozpuścić w letnim mleku i pozostawić na ok.10 minut,aż drożdże zaczną się pienić. Następnie do miski dodajemy pozostałe składniki i wlewamy rozczyn.Wszystko dokładnie zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta.Nie podsypujcie za dużo mąki dzięki temu pączki wyjdą bardziej puchate.Ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Kiedy ciasto wyrośnie przekładamy na blat opruszony mąką i jeszcze raz zagniatamy.Następnie wałkujemy na grubość ok.0,5cm.Za pomocą szkalanki (u mnie średnica 6cm) wykrawamy krązki.Na krążku układamy ciastko lub inny dodatek i przykrywamy drugim krążkiem.Boki sklejamy jak przy pierogach i formujemy zgrabne kulki.Gotowe pączki przekładamy na blachę wyłożoną paierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze na ok.20 minut do podrośnięcia.Po tym czasie wierzch pączków smarujemy mlekiem.Pieczemy w 180 stopniach góra-dół przez ok.10-12 minut nie dłużej.Wierzch ma się tylko delikatnie zarumienić jak przytrzymacie dłużej to pączki wyjdą twarde.Po upieczeniu polukrować.

Smacznego :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz