sobota, 2 stycznia 2016

3 Bit z mlecznym kremem (bez pieczenia)


Ciasto przypominające słynny batonik 3 bit z mlecznym kremem i karmelem.Na blogach jest wiele przepisów na to ciasto i chyba wszystkie zawierają masę budyniową u mnie jest troche inaczej.Do masy użyłam mleka w proszku.Warstwy oddzielone są herbatnikami.

Zapraszam :)

Ciasto robiłam w formie o wymiarach 21 cm x 29 cm

SKŁADNIKI:
  • herbatniki
  • masa kajmakowa (puszka)
  • 200ml mleka
  • 50g cukru
  • 150g masła w temperaturze pokojowej
  • 260g mleka w proszku
Na dnie blachy układamy pierwszą warstwę herbatników. Mleko zagotowujemy z cukrem i odstawiamy do wystudzenia.Masło miksyjemy na puch i wlewamy stpniowo mleko i wsypujemy mleko w proszku.Dokładnie miksujemy do połączenia się składników. Mleczny krem wykładamy na warstwie ciastek. Na górę dajemy koleją warstwę herbatników i smarujemy masą kajmakową. Kolejna warstwa ciastek i wierzch polewamy polewą czekoladową.Wstawiamy do lodówki na 3h lub na całą noc.

POLEWA CZEKOLADOWA: 
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 50g masła
  • 100ml śmietanki 30%
Masło podgrzewamy ze smietanką. Czekoladę łamiemy na kostki. Gorącą śmietanką z masłem zalewmy czekoladę i mieszamy aż czekolada się całkowicie rozpuści.
Jeżeli uznacie,że polewa jest za rzadka można dosypać gorzkiego kakao i dokładnie wymieszać.

Smacznego :)







1 komentarz: