sobota, 19 grudnia 2015

Szarlotka na biszkopcie


Przepyszna,delikatna szarlotka z musem jabłkowym na biszkopcie.Wierzch wzbogaca bita śmietana i orzechy włoskie.Ciasto w wersji ekspresowej,które idealnie sprawdzi się na Święta lub inne okazje.
Przepis na biszkopt otrzymałam od koleżanki Izy i nie ukrywam wyszedł idealny,wysoki i mięciutki.
Serdecznie polecam :)

Zapraszam :)


Piekłam w formie o średnicy 24 cm (wyjdzie także w większej formie)

BISZKOPT:
  • 6 jajek wielkość L
  • 6 łyżek wody
  • 200g cukru
  • 280g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Żółtka oddzielamy od białek.Białka ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka i na końcu wodę. Wszystko dokładnie miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Przesianą przez sito mąkę razem z proszkiem dodajemy do masy jajecznej i mieszamy wszystko łyżką. Formę smarujemy masłem i wylewamy ciasto. Pieczemy w 170 stopniach góra-dół przez ok.35-40 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt najlepiej upuścić razem z formą z nie wielkiej wysokości na podłogę. W ten sposób biszkopt po upieczeniu nie opadnie. Po wystudzeniu biszkopt kroimy na 2 blaty.

MUS JABŁKOWY:
  • 720g gotowego musu jabłkowego ze słoika
  • 20g żelatyny
  • 4 łyżki zimnej wody
Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie i odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Następnie żelatynę podgrzewamy lub rozpuszczamy w mikrofali. Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do musu i mieszamy.

BITA ŚMIETANA:
  • 350ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
Śmietankę ubijamy razem z cukrem pudrem.Pamiętajcie śmietanka powinna być dobrze schłodzona

Przełożenie: na pierwszy blat ciasta wykładamy większą część musu i przykrywamy drugim krażkiem,następnie na wierzch wykładamy resztę musu (najlepiej w tym momencie jest włożyć ciasto do lodówki na godzinę aby mus dobrze stężał) i następnie bitą śmietanę. Dekorujemy orzechami.

Smacznego :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz