wtorek, 15 grudnia 2015

Sernik z mandarynkami na makowym spodzie


...dosyć ciężki i zbity na makowym spodzie z dodatkiem mandarynek to kolejna świateczna propozycja.Wierzch sernika został oblany lukrem. Wszystko idealnie się ze sobą połączyło. Jeżeli lubicie takie połączenia to ciasto przypadnie Wam do gustu :)

Zapraszam :)

Piekłam w formie o wymiarach 21 cm x 29 cm

UCIERANY MAKOWY SPÓD:
  • 3 jajka wielkość L
  • 100ml oleju
  • 250g mąki pszennej
  • 60g maku mielonego
  • 100g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100ml mleka
  • aromat pomarańczowy
Jajka ucieramy razem z cukrem i olejem. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i wlewamy mleko.Wszystko dokładnie miksujemy. Na sam koniec dodajemy mak i aromat i mieszamy już łyżką. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni góra-dół przez 20 minut.Wyjmujemy i studzimy.

MASA SEROWA:
  • 1kg sera białego 2-krotnie zmielonego
  • 4 jajka
  • 200g jogurtu naturalnego
  • 150g cukru
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 4 mandarynki
Mandarynki obieramy ze skórki.Jajka ucieramy z cukrem następnie łyżka po łyżce dodajemy ser.Dodajemy pozostałe składniki. Na sam koniec dodajemy pokrojone na kwałki mandarynki i mieszamy wszystko łyżką. Masę serową wlewamy na podpieczony makowy spód i wkładamy do piekarnika na 170 stopni góra-dół na ok.50-55 minut. Wierzch sernika powinien być spreżysty po upieczeniu (nie może latać).Sernik studzimy w zamkniętym piekarniku przez ok.30 minut następnie uchylamy drzwiczki piekarnika.Wystudzony sernik lukrujemy i wkładamy do lodówki na ok.2-3h.

Smacznego :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz