wtorek, 8 grudnia 2015

Piernik z masą serowo-kokosową


Piernik w wersji ekspresowej na pewno sprawdzi się u osób,które nie mają za wiele czasu na wypieki.W związku z tym,iż otrzymałam w prezencie gotowy mix ciasta piernikowego z firmy DELECTA to postanowiłam sprawdzić co z tego wyjdzie.Nie ukrywam ale ciasto wyrosło mi ponad formę a w dodatku było mięciutkie i wilgotne.Do przełożenia użyłam serka homogenizowanego śmietankowego i wiórek kokosowych w związku z czym piernik wyszedł mocno kokosowy.

Zapraszam :)

Piekłam w formie o średnicy 20cm

SKŁADNIKI:
  • gotowa mieszanka do piernika z firmy DELECTA
  • 3 jajka wielkość L
  • 170ml wody
  • 200g masła
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Jajka ucieramy z wodą i mieszanką piernikową. Na samym końcu wlewamy rozpuszczone masło.Jeszcze raz wszystko miksujemy.Formę wykładamy papierem do pieczenia  przelewamy ciasto.Pieczemy w 180 stopniach góra-dół przez ok.45-50 minut do tzw.suchego patyczka. Po wystudzeniu ciasto kroimy na 3 równe blaty. Każdy blat przekładamy masą i posypujemy wiórkami oraz kolorową posypką.Wkładamy do lodówki na 2h lub na całą noc.

MASA SEROWO-KOKOSOWA:
  • 400g serka śmietankowego homogenizowanego
  • 350ml śmietanki kremówki 30%
  • 200g cukru pudru
  • 100g wiórek kokosowych
  • 20g żelatyny w proszku
  • 4-5 łyżek zimnej wody
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy do napecznienia. Śmietankę ubijamy razem z serkiem do zgęstnienia.Kiedy masa będzie gęstnieć dodajemy cukier puder oraz wiórki. Żelatynę rozpuszczamy na małym ogniu lub w mikrofali. Do żelatyny dodajemy 2 łyzki masy i mieszamy aby wyregulować temperaturę.Następnie wlewamy do pozostałej masy serowej i dokładnie miksujemy.Masę wkładamy na 30 minut do lodówki do stężenia.Po wyciągnięciu masą przekładamy blaty piernikowe.

Smacznego :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz