poniedziałek, 28 grudnia 2015

Makowiec z kratką


 Święta,święta i po...W związku z tym,iż nie miałam czasu zaprezentować nie których wypieków prze świętami to wrzucam je teraz.Być może ktoś skorzysta i upiecze na Nowy Rok :). Sernik z kratką został zrobiony na kruchym spodzie z dodatkiem mąki krupczatki.Użyłam też gotowej masy makowej ponieważ nie miałam za wiele czasu na robienie domowej masy makowej.Do masy dodałam także gorzkiej czekolady przez co smak był bardziej wyrazisty i inny niż tradycyjny makowiec.

Zapraszam :)

Piekłam w formie o wymiarach 21 cm x 29 cm

KRUCHY SPÓD:
  • 200g mąki krupczatki
  • 200g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150g masła zimnego
  • opcjonalnie łyżka śmietany jeżel będziecie mieli problem ze zlepieniem ciasta
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie większą połowę wykładamy na blachę wysmarowaną masłem.Nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni góra-dół przez ok.20 minut.Wyjmujemy i studzimy.Drugą połowę ciasta rozwałkowujemy (nie za cieńko) i za pomocą radełka kroimy paseczkiNa podpieczony spód wykładamy masę makową i układamy paski ciasta tworząc kratkę. Wierzch kratki smarujemy białkiem.Pieczemy w 180 stopniach przez ok.45-50 minut.Po upieczeniu lukrujemy.

MASA MAKOWA:
  • 900g gotowej masy makowej
  • 3 jajka
  • 100g kaszy manny
  • opcjonalnie bakalie i miód do smaku
  • 50g gorzkiej czekolady
Czekoladę kroimy w małą kosteczkę.Wszystkie składniki łączymy ze sobą za pomocą miksera a na koniec dodajemy czekoladę,Mieszamy łyżką.

Smacznego :)







1 komentarz:

  1. Wygląda przepysznie :) Czasem trzeba sobie dopomóc gotowcami :P

    OdpowiedzUsuń