czwartek, 10 grudnia 2015

Kruche ciasteczka bakaliowe


W zasadzie miałam zrobić całkiem coś innego...ale jak zawsze wyszło inaczej.Moje kombinacje zakończyły się tymi o to ciasteczkami.Na początku zagniotłam kruche ciasto podzieliłam na pół i do drugiej połówki dodałam kakao. Ciasta połączyłam ze sobą i zaczęłam robić kulki nadziewając je bakaliami...zapraszam :)

Przepis na ok.15-18 sztuk ciasteczek w zależności jak chcecie mieć duże

SKŁADNIKI:
  • 200g mąki pszennej
  • 1 jajko wielkość L
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150g cukru pudru
  • 150g masła
  • 2 łyżki kakao gorzkiego
  • bakalie
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto (prócz kakao).Ciasto dzielimy na pół i do jednej połówki dodajemy kakao i jeszcze raz zagniatamy.Następnie dwie połowki łączymy ze sobą i ponownie zagniatamy.Tak zrobione ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki odrywamy kawałki ciasta i robimy kulki ( u mnie kulki były większe jak orzech włoski). Kulki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Każdą kulkę delikatnie spłaszczamy i wciskamy bakalie (bakalie nie mogą latać tylko mają być wciśnięte w ciasto). Ciastka wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni góra-dół i pieczemy przez ok.12-15 minut do lekkiego zarumienia.Po wyjęciu i wystudzeniu lukrujemy.
Szczelnie zamknięte w pojemniku przetrwają do Świąt.

Smacznego :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz