sobota, 5 grudnia 2015

Fit Praliny kukurydziane


Niezwykłe FIT pralinki kukurydziane napewno przypadną do gustu osobom na dietach a także osobom z nietolerancją glutenu.Pralinki w smaku przypominają kartofelki marcepanowe (mam nadzieję,że kojarzycie) są mięciutkie i delikatne.Polewa czekoladowa została zrobiona na bazie kakao i serka twarogowego. Jedna pralinka razem z wiórkami kokosowymi ma nie całe 48kcal.

Zapraszam :)

Z przepisu wychodzi 20 sztuk pralinek (większe od orzecha włoskiego)

SKŁADNIKI:
  • 150g mąki kukurydzianej
  • 300ml wody
  • 1 jajko wielkość L
  • słodzik (ksylitol,stewia,miód)*
  • cynamon
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Słodzik rozpuszczamy w 1 łyżce wrzącej wody. Do garnka welewamy wodę oraz słodzik i zagotowujemy.Do gotującej się wody wsypujemy mąkę razem z proszkiem do pieczenia i energicznie mieszamy ( w ten sposób zaparzymy mąkę,która będzie dobrze się kleiła).Masa powinna odchodzić od garnka (podobnie jak przy cieście na karpatkę). Zdejmujemy z ognia i wbijamy jajko i dodajemy cynamon..Mieszamy.Ciepłe ciasto przekładamy na blat oprószony mąką kukurydzianą i zagniatamy.Ciasto będzie jak plastelina.Odrywamy kawałki ciasta i tworzymy kuleczki.Kuleczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy w 180 stopniach góra-dół (bez termoobiegu) przez ok.20-25 minut.Po wyjęciu z piekarnika pralinki będą przypominały orzechy włoskie. Po wystudzeniu polewamy czekoladą.

POLEWA**:
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1 łyżka kakao
  • 3-4 łyżeczki serka twarogowego śmietankowego typu almette,turek
  • ciepła woda
Olej kokosowy rozpuszczamy i dodajemy pozostałe składniki.Wody wlewamy tyle aby masa na polewę była gęsta ale nie wodnista.Wszystko dokładnie ucieramy.Polewamy pralinki.

*wszystko dosładzajcie wg własnego smaku
**można użyć także gorzkiej czekolady min.90% kakao i rozpuścić w kąpieli wodnej

Smacznego :)








1 komentarz:

  1. lubię takie pralinki ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń