środa, 2 grudnia 2015

Biszkoptowa rolada makowa


Zawsze u mnie w domu na Święta króluje tradycyjny makowiec z ciasta drożdżowego jednak teraz postanowiłam zrobić coś zupełnie innego.Rolada biszkoptowa jest niezwykle lekka,zawiera mało ciasta a dużo maku z dużą ilością bakalii.Ciasto pod wpływem masy makowej jest bardzo mięciutkie,wilgotne i pięknie pachnie :).Do masy makowej dodałam nutelle przez co masa dobrze się przykleiła do ciasta i łatwo się rozprowadzała.Samo ciasto zawiera dodatek przyprawy do piernika więc możecie sobie wyobrazić te zapachy unoszace się podczas pieczenia. Tradycyjny makowiec z ciastem drożdżowym możecie znaleść TUTAJ .

Zapraszam :)

Biszkopt był pieczony w dużej blaszce o wymiarach 26 cm x 39 cm

BISZKOPT:
  • 4 jajka wielkość L
  • 100g mąki pszennej
  • 20g mąki ziemniaczanej
  • 100g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
Żółtka oddzielamy od białek.Białka ubijamy na puch razem z octem oraz cukrem.Do piany z białek dodajemy po jednym żółtku i cały czas miksujemy.Mąki mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i przyprawą piernikową.Do masay jajecznej dodajemy mąkę i mieszamy wszystko łyżką do połączenia się składników.Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i delikatnie rozprowadzamy po całości. Ciasto pieczemy w 180 stopniach góra dół (bez termoobiegu) przez ok.12-15 minut do tzw.suchego patyczka.Ciasto jeszcze gorące przekładamy na ściereczkę wywypaną cukrem wanilinowym.Ciasto obracamy w taki sposob aby można było oderwać papier do pieczenia.Jeszcze ciepłe ciasto zwijamy w rulon razem ze sciereczką i odstawiamy do wystygnięcia
(osobiście zwijam ciasto od krótszego boku).

MASA MAKOWA:
  • 400g gotowej masy z puszki
  • 2 łyżki nutelli
Masę mieszamy z nutellą.Zimne ciasto rozwijamy i smaruujemy masą makowa zostawiając po 1cm odstępu z każdego boku.Ciasto ponownie zwijamy. Odstawiamy na 1h aby wszystko dobrze się połączyło.Po godzinie lukrujemy,pudrujemy lub polewamy czekoladą.

Smacznego :)








2 komentarze:

  1. szybka, efektowna i smaczna - same zalety:)

    OdpowiedzUsuń
  2. No popatrz a my właśnie mamy w planach w ten weekend zrobić niemal identyczną roladę :D :D Ale oczywiście bez glutenu ;)

    OdpowiedzUsuń