piątek, 13 listopada 2015

Sernik Speculoos z musem cynamonowym


Kiedy w sklepach zaczęły się pojawiać pierwsze świąteczne ciastka mój wybór od razu padł na te cudowne korzenne ciasteczka speculoos.Nie wiem czy jedliscie te łakocie ale mają niesamowitą korzenną nutkę.Pomyślałam sobie aby zrobić z nimi sernik.Jednak nie chciałam aby był to sernik tylko ze spodem ciasteczkowym ale z czymś jeszcze...pomyślałam,że idealny będzie także dodatek cynamonu.Powstało coś fantastycznego dodatek musu cynamonowego idealnie uzupełniał smaki a sernik wyszedł kremowy za sprawą ubitej wcześniej śmietanki i lekki jaki chmurka.
Pięrwszy kęs.. a w myślach pojawia się choinka,śnieg i rodzinna atmosfera :).
Zapraszam na pierwszy w tym sezonie wypiek świąteczny.

Zapraszam :)

Piekłam w formie o średnicy 24cm

CIASTECZKOWY SPÓD:
  • 160g ciasteczek speculoos (mogą być też inne korzenne ciastka)
  • 60g masła
Masło rozpuszczamy a ciasta mielimy w malakserze.Do rozdrobmionych na pył ciastek dodajemy masło i wszystko jeszcze raz miksujemy lub mieszamy łyżką.Formę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę ciasteczkową.Dokładnie dociskamy.Spód wkładamy na ok.30minut do lodówki.

MUS CYNAMONOWY**:
  • 50g masła
  • 100g cukru cynamonowego (może być też zwykły cukier)
  • 1 łyżka cynamonu
Wszystkie składniki przekładamy do garnuszka i gotujemy na małym ogniu aż masło się rozpusci.Odstawiamy do przestudzenia.

MASA SEROWA:
  • 1kg sera 3-krotnie zmielonego
  • 4 jajka wielkość L
  • 200g cukru pudru
  • 200ml śmietanki kremówki 30%
Śmietankę ubijamy razem z cukrem pudrem.Pod koniec ubijania dodajemy jajka oraz po łyżce sera aż do wyczerpania składników. Na spód wlewamy pierwszą warstwę sera a następnie za pomocą łyżki wykładamy nasz mus cynamonowy robiąc takie kleksy.Na mus za pomocą łyżki delikatnie kładziemy kolejną warstwę sera i znowu mus (zostawcie 2-3 łyzki musu na wierzch sernika po upieczeniu).Na samym koncu tj.na górze ma się znajdować warstwa serowa.Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni góra-dół i pieczemy przez ok.50-55 minut. Sernik będzie rósł (tak było u mnie). Sernik studzimy w zamkniętym piekarniku przez ok.30 minut następnie delikatnie otwieramy drzwiczki piekarnika i dalej studzimy.

WIERZCH:
  • 140g pokruszonych ciasteczek
  • 2-3 łyżki musu cynamonowego
Wystudzony sernik smarujemy pozostałym musem i posypujemy ciasteczkami.Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.

*produkty na sernik powinny mieć temperature pokojową,w trakcie pieczenia nie otwierajcie piekarnika,studzimy sernik w zamkniętym piekarniku to spowoduje że sernik nie opadnie za dużo,nie popęka w trakcie pieczenia i powinnien ładnie rosnąć :)
**uwaga nie dopuścić do rozpuszczenia cukru bo wtedy powstanie karmel który będzie twardy.Tylk masło ma się rozpuścić i nie dprowadzcie do wrzenia.Cukier nie będzie wyczuwalny w serniku.

Smacznego :)









9 komentarzy:

  1. pysznie wygląda!
    pozdrawiam i zapraszam na www.smykwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Kupiłaś mnie tym musem cynamonowym :D Wygląda przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam te ciasteczka, więc jestem pewna, że i Twój sernik bardzo by mi smakował

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny pomysł z tym musem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Prawdziwie świąteczny sernik! Cudo! Mam pytanie, jaka powinna być śmietanka ? Pozdrawiam :))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za czujność :) już dopisałam w przepisie.Chodzi o śmietankę kremówkę 30%

      Usuń
  6. Taki sernik to nasze marzenie! Już za sam wygląd zgarnia 100000 pkt :D

    P.S. Zapraszamy do udziału w naszym konkursie! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Prosze o poradę. Własnie robię sernik, ale mam problem z musem. Dość dlugo gotwałam zeby cukier sie rozpuścil, gdy to nastapilo z musu wydobyla się wartwa grudkowatej masy (zwartej) i wydziel sie (obok) tluszcz czy to prawidlowo? Czy mus za dlugo byl podgrzewanny? Teraz sie studzi wiec jakbym mogla prosic o odpowiedz czy robic nowy? Z gory dziekuje i czekam ;) Nadia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w musie miało się rozpuścić tylko masło nie cukier.Kiedy cukier sie rozpusci zrobi sie karmel,który stwardnieje a nie o to chodzi w przepisie.Mus ma sie dobrze rozprowadzić na serze po wystudzeniu. W przepisie jest napisane aby tylko masło sie rozpuściło a nie cukier

      Usuń