piątek, 6 listopada 2015

Murzynek orzechowy (bezglutenowy)


Niezwykły,wilgotny murzynek w wersji bezglutenowej.Wyszedł naprawdę rewelacyjny. Mocno orzechowy za sprawą mąki orzechowej.Bardzo mięciutki...rozpływał się w ustach.

Zapraszam :)

Piekłam w formie o średnicy 20cm

SKŁADNIKI:
  • 200g masła*
  • 200g cukru**
  • 2 całe jajka
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki wody (ok.120ml)
  • 350g mąki orzechowej (u mnie z orzechów ziemnych)
  • 30g gorzkiego kakao
Masło,cukier,kakao oraz wodę przekładamy do garnka i gotujemy do momentu aż masło się rozpuści.Odlewamy pół szklanki i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy mąkę,proszek oraz jajka i dokładnie wszystko mieszamy.Formę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy masę. Pieczemy w 180 stopniach góra-dół przez ok.40-45 minut do tzw.suchego patyczka.
Po ostygnięciu polewamy polewą.

POLEWA:
  • pół szklanki polewy
  • 50g czekolady gorzkiej
Polewę pozostawioną w szklanę podgrzewamy i wrzucamy czekoladę.Mieszamy aż czekolada się rozpuści.

Jeżeli chcecie wersję bardziej FIT:
*masło możecie zastąpić olejem kokosowym
**cukier możecie zastąpić miodem lub stevią 

Smacznego :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz