piątek, 27 listopada 2015

Makowiec z galaretką i brzoskwiniami


Makowiec z galaretką...co za nowość?Takie słyszałam komentarze.Większość z nas kojarzy makowiec na kruchym spodzie albo roladę makową typowo wypiekaną na Święta. Chciałam zrobić coś innego i przedstawić makowca trochę inaczej. Do ciasta użyłam gotowej masy makowej oraz brzoskwini z puszki. Całość idealnie się uzupełniała.Makowiec wyszedł winny.Mimi,iż nie jestem zwilenniczką gotowych mas to w tym wypieku sprawdziła się idealnie.Makowiec można potraktowć jako expresowy wypiek jeżeli ktoś nie ma czasu na mielenie maku a do Świąt pozostało niewiele czasu :)

Zapraszam :)

Piekłam w formie o średnicy 24 cm

KRUCHY SPÓD:
  • 130g zimnego masła
  • 150g mąki pszennej
  • 2 jajka wielkość L
  • 50g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i wkładamy na ok.30 minut do lodówki.Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do wysmarowanej masłem formy.

MASA MAKOWA:
  • puszka gotowej masy makowej 850g (użyłam z firmy HELIO)
  • 100g cukru
  • 2 jajka wielkość L
  • 100g kaszy manny
Jajka ucieray razem z cukrem na puch.Następnie dodajemy masę makową i kaszę.Mieszamy wszystko łyżką.Gotową masę przekładamy na ciasto i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni góra-doł (bez termoobiegu) i pieczemy przez ok.45 minut.

GALARETKA BRZOSKWINIOWA:
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • brzoskwinie z puszki
  • 0,7 l wrzątku
Brzoskwinie odsączamy z zalewy.Galaretki rozpuszczamy w 0,7l gorącej wody i odstawiamy do stężenia.Na wystudzony sernik wykładamy brzoskwinie i wylewamy tężejącą galaretke.Makowiec wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Smacznego :)








2 komentarze:

  1. właśnie "chodzi za mną" jakieś ciasto z makiem:) Twoje wygląda bardzo zachęcająco

    OdpowiedzUsuń
  2. Naprawdę zainteresowałaś nas takim połączeniem z galaretką :)

    OdpowiedzUsuń