Pierwsze w tym sezonie świąteczne kruche ciasteczka z dodatkiem anyżu. Pierwszy raz do wypieku zastosowałam mąkę krupczatkę i ciastka wyszły niezwykle kruche a aromat anyżu unoszący się podczas pieczenia przywołał zbliżające się Świeta. Ciasteczka nie zawierają dużo cukru a mimo to wyszły rewelacyjne. Polecam na Święta jak również na Mikołaja :)
Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do ok.3 tygodni.
Zapraszam :)
Przepis na ok.36-40 sztuk ciasteczek
SKŁADNIKI:
- 250g mąki krupczatki
- 150g masła twardego
- 1 jajko wielkość L
- 1-2 łyżeczki anyżu mielonego
- 8g cukru wanilinowego
- 3-4 łyżki cukru pudru
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto.Następnie ciasto wsadzamy na ok.30 minut do lodówki.Po tym czasie ciasto przekładamy na blat oprószony mąką i wałkujemy na grubość ok.3-4mm.Za pomocą foremki wykrawamy ciasteczka.Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy w 175 stopniach góra-dół (bez termoobiegu) przez ok.15-18 minut. Kontrolujcie czas pieczenia,wierzch ciastek ma się lekko zezłocić.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz