czwartek, 8 października 2015

Szarlotka z kremem i czekoladą


W związku z tym,iż w lodówce zalegał mi arkusz ciasta francuskiego postanwiłam go wykorzystać do mojego wypieku.Rozglądnęłam się czego jeszcze mam w nadmiarze i postanowiłam poeksperymentować i zrobić szarlotkę. Szarlotka została przełożona kremem budyniowym,warstwą krakersów i oblana czekoladą. Ciasto wyszło rewelacyjne,smaki idealnie ze sobą współgrają.Jest przepyszna i inna niż wszystkie szarlotki na blogu SZARLOTKI :)

Zapraszam :)

Ciasto powstało w blaszce o wymiarach 21 cm x 29 cm

SPÓD:
  • arkusz ciasta francuskiego (u mnie arkusz 230g)
Ciasto pieczemy wg.opisu na opakowaniu.

MASA JABŁKOWA:
  • 1kg jabłek
  • 8g cukru wanilinowego
  • 200g cukru
  • cynamon
  • 1 galaretka pomarańczowa w proszku
Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostką.Przekładamy do garnka wsypujemy cukry oraz cynamon.Gotujemy na małym ogniu,aż jabłka zaczną się rozpadać i puszczać soki. Gotowałam przez ok.20-25 minut.Następnie do jeszcze gorącego musu wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy.Odstawiamy do wystudzenia.Kiedy mus będzie lekko tężejący wykładamy na upieczone ciasto francuskie i wkładamy do lodówki na ok.2h.

KREM BUDYNIOWY:
  • 700ml mleka
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 4 łyżki cukru
  • 200g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
Budynie rozrabiamy w 200ml mleka a pozostałą część gotowujemy raze z cukrem.Do gotującego się mleka wlewamy rozrobiony budyń i mieszamy do uzyskania konsystencji gęstego budyniu.Odstawiamy do całkowiego wystudzenia. Kiedy budyń będzie zimny ucieramy masło z cukrem pudrem i stopniowo łyżka po łyżce dodajemy budyń.Wszystko dokładnie ucieramy.
Wyciągamy blachę z lodówki i na jabłka wykładamy krem.Na krem wykładamy krakersy i ponownie wstawiamy do lodówki najepiej na całą noc.Polewamy czekoladą dnia następnego.

POLEWA CZEKOLADOWA:
  • 100ml śmietanki 30%
  • 20g masła
  • 150g białej czekolady
Śmietankę podrzewamy razem z masłem ale tylko do momentu aż masło się rozpuści (nie zagotujcie śmietanki).Czekoladę rozdrabniamy.Gorącą śmietanką zalewamy czekoladę i dokładnie mieszamy aż cała czekolada się rozpuści.Odstawiamy do wystudzenia.Gotową czekoladą polewamy nasze ciasto.
Wstawiamy na 1h do lodówki

POZOSTAŁE:
  • słone krakersy
Smacznego :)













3 komentarze:

  1. Ależ pięknie wygląda ta szarlotka! Pewnie bardzo pyszna. Zapisuję przepis;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały pomysł. Wygląda wyśmienicie (:

    OdpowiedzUsuń