poniedziałek, 5 października 2015

Ptysie z kremem truskawkowym


Ptysie,które powstały na zamówienie...tym razem z kremem truskawkowym.Krem powstał na bazie śmietanki oraz galaretki truskawkowej. Smak obłędny a ciasto parzone jak zawsze rewelacyjnie się komponuje. Ptysie już zbodyły swoją nazwę "ptysie księżniczkowe". Myślę,że nie jedna księżniczka w dniu swoich urodzin byłaby z nich zadowolona. Na blogu są także Ptysie z kremem waniliowym-przepis TUTAJ :)

Zapraszam :)

Przepis na 9 ptysi

CIASTO PARZONE:
  • 100g masła
  • 200g mąki
  • 250ml wody
  • szczypta soli
  • 5 jajek wielkość L
Do garnka wlewamy wodę,dodajemy masł i sól.Gotujemy aż masł się rozpuści.Następnie zmniejszamy ogień i wsypujemy mąkę.Dokładnie mieszamy do momentu,aż ciasto zacznie odchodzć od garnka i zacznie tworzyć kulę. Ciasto odstawiamy do ostygnięcia.
Po ostygnięciu wbijamy kolejno jajka.Wszystko miksujemy,Gotowe ciasto przekładamy do szprycy i wyciskamy ciasto. Zachwujcie odstępy,ponieważ ptysie rosną podzczas pieczenia.Pieczemy w 200 stopniach góra-dół przez ok.25-30 minut. Powinny być złote a nie spalone. Ptysie kroimy w pół i nadziewamy kremem.

KREM TRUSKAWOWY:
  • 600ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 150ml wody
  • szczypta różowego barwnika
Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i idstawiamy do lekkiego stężenia.Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i wlewamy tężejącą galaretkę oraz barnwik. Wszystko miksujemy. Gotową masą nadziewamy ptysie.Posypujemy cukrem pudrem przed podaniem.

Smacznego :)










2 komentarze:

  1. Nie mogę się doczekać kiedy pojawią się w końcu polskie truskawki. To danie na pewno zagości na moim talerzu!

    OdpowiedzUsuń