Ptysie,które powstały na zamówienie...tym razem z kremem truskawkowym.Krem powstał na bazie śmietanki oraz galaretki truskawkowej. Smak obłędny a ciasto parzone jak zawsze rewelacyjnie się komponuje. Ptysie już zbodyły swoją nazwę "ptysie księżniczkowe". Myślę,że nie jedna księżniczka w dniu swoich urodzin byłaby z nich zadowolona. Na blogu są także Ptysie z kremem waniliowym-przepis TUTAJ :)
Zapraszam :)
Przepis na 9 ptysi
CIASTO PARZONE:
- 100g masła
- 200g mąki
- 250ml wody
- szczypta soli
- 5 jajek wielkość L
Do garnka wlewamy wodę,dodajemy masł i sól.Gotujemy aż masł się rozpuści.Następnie zmniejszamy ogień i wsypujemy mąkę.Dokładnie mieszamy do momentu,aż ciasto zacznie odchodzć od garnka i zacznie tworzyć kulę. Ciasto odstawiamy do ostygnięcia.
Po ostygnięciu wbijamy kolejno jajka.Wszystko miksujemy,Gotowe ciasto przekładamy do szprycy i wyciskamy ciasto. Zachwujcie odstępy,ponieważ ptysie rosną podzczas pieczenia.Pieczemy w 200 stopniach góra-dół przez ok.25-30 minut. Powinny być złote a nie spalone. Ptysie kroimy w pół i nadziewamy kremem.
KREM TRUSKAWOWY:
- 600ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 galaretka truskawkowa
- 150ml wody
- szczypta różowego barwnika
Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i idstawiamy do lekkiego stężenia.Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i wlewamy tężejącą galaretkę oraz barnwik. Wszystko miksujemy. Gotową masą nadziewamy ptysie.Posypujemy cukrem pudrem przed podaniem.
Smacznego :)
Nie mogę się doczekać kiedy pojawią się w końcu polskie truskawki. To danie na pewno zagości na moim talerzu!
OdpowiedzUsuńbardzo mi miło :)
Usuń