Szarlotka w wydaniu kakowym podbiła serce meża :) do tego budyń malinowym spowodował świetne połączenie smaków. Wyszła rewelacyjna i przepyszna.Sezona na jabłka nastał więc trzeba je wykorzystać.Mam nadzieję,że taka wersję i Wam zasmakuje :)
Zapraszam :)
Piekłam w formie o wymiarach 21 cm x 29 cm
CIASTO KRUCHE:
- 350g mąki pszennej
- 30g gorzkiego kakao
- 200g masła
- 2 jajka
- 150g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i dzielimy na dwie części.Większą część ciasta przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia,nakłuwamy i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni góra-dół przez ok.20 minut.Pozostałą część ciasta wkładamy do zamrażalnika.Na podpieczony ciepły spód sypiemy bułkę tartą i wykładamy mus jabłkowy a na mus gorący budyń.Na wierzch budyniu ścieramy na tarce pozostałą część ciasta.Pieczemy całość przez 30-35 minut w 180 stopniach góra-dół.
MUS JABŁKOWY:
- 1,2kg słodkich jabłek
- 150g cukru
- 50ml wody
- 10g cukru wanilinowego
- 2 galaretki cytrynowe
Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.Do garnka przekładamy jabłka.wlewamy wodę oraz dodajemy cukry.Gotujemy wszystko do momentu aż jabłka będą się rozpadały i puszczą soki.Zdejmujemy z ognia i do gorącego musu wsypujemy galaretki.Wszystko dokładnie mieszamy.Gorący mus wykładamy na podpieczony spód.
BUDYŃ MALINOWY:
- 2 budynie malinowe bez cukru
- 4 łyżki cukru
- 700ml mleka
Z podanych składników gotujemy budyń.Budyń wykładamy na mus jabłkowy.
Smacznego :)
Czy do ciasta kruchego dodać całe jajka, czy tylko żółtka?
OdpowiedzUsuńzawsze uwzględniam w przepisie jak mają być same żółtke :) czyli w tym wypadku idą całe jajka
Usuń