sobota, 31 października 2015

Kakaowa szarlotka z budyniem malinowym


Szarlotka w wydaniu kakowym podbiła serce meża :) do tego budyń malinowym spowodował świetne połączenie smaków. Wyszła rewelacyjna i przepyszna.Sezona na jabłka nastał więc trzeba je wykorzystać.Mam nadzieję,że taka wersję i Wam zasmakuje :)

Zapraszam :)

Piekłam w formie o wymiarach 21 cm x 29 cm

CIASTO KRUCHE:
  • 350g mąki pszennej
  • 30g gorzkiego kakao
  • 200g masła
  • 2 jajka
  • 150g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i dzielimy na dwie części.Większą część ciasta przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia,nakłuwamy i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni góra-dół przez ok.20 minut.Pozostałą część ciasta wkładamy do zamrażalnika.Na podpieczony ciepły spód sypiemy bułkę tartą i wykładamy mus jabłkowy a na mus gorący budyń.Na wierzch budyniu ścieramy na tarce pozostałą część ciasta.Pieczemy całość przez 30-35 minut w 180 stopniach góra-dół.

MUS JABŁKOWY:
  • 1,2kg słodkich jabłek
  • 150g cukru
  • 50ml wody
  • 10g cukru wanilinowego
  • 2 galaretki cytrynowe
Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.Do garnka przekładamy jabłka.wlewamy wodę oraz dodajemy cukry.Gotujemy wszystko do momentu aż jabłka będą się rozpadały i puszczą soki.Zdejmujemy z ognia i do gorącego musu wsypujemy galaretki.Wszystko dokładnie mieszamy.Gorący mus wykładamy na podpieczony spód.

BUDYŃ MALINOWY:
  • 2 budynie malinowe bez cukru
  • 4 łyżki cukru
  • 700ml mleka
Z podanych składników gotujemy budyń.Budyń wykładamy na mus jabłkowy.

Smacznego :)







2 komentarze:

  1. Czy do ciasta kruchego dodać całe jajka, czy tylko żółtka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zawsze uwzględniam w przepisie jak mają być same żółtke :) czyli w tym wypadku idą całe jajka

      Usuń