poniedziałek, 19 października 2015

Drożdżówki z serem


Drożdżówki z serem,marmoladą,makiem czy budyniem to smaki mojego dzieciństwa i czasów szkolnych.Nigdy nie zapomnę tych chwil,kiedy sklepik otwierano w szkole o godz.8 a przed nim już stała kolejka uczniów.Każdy wtedy kupował drożdżówkę i sok do tego.Ja natomiast zawsze uwielbiła zjeść bułkę z mlekiem lub kakao. Zapraszam Was na wspaniałe drożdżówki z białym serem :)

Zapraszam :)

Przepis na 7 sztuk dużych drożdżówek

SKŁADNIKI:
  • 550g mąki pszennej
  • 200ml ciepłego mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 30g drożdży świeżych
  • 2 jajka
  • 50ml oleju
Drożdże oraz cukier rozpuszczamy w ciepłym mleku i odstawiamy na 10mint.Do miski przekładamy pozostałe składniki i wlewamy rozczyn z drożdżami.Wszystko mieszamy i ugniatamy jednolite,gładkie ciasto.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Po tym czasie przekładamy ciasto na blat opruszony mąką i jeszcze raz zagniatamy.Ciasto dzielimy na 7 równych części i z każdej formujemy kulkę i układamy na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia.Za pomocą szklanki robimy wgłębienia i  wypełniamy serem.Brzegi bułek smarujemy delikatnie mlekiem i odstawiamy na 20mint do ponownego wyrośnięcia.Następnie bułki wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni góra dół i pieczemy przez ok.22-25minut (kontrolujcie czas pieczenia) do lekkiego zbrązowienia.Po wystudzeniu można polać lukrem.

FARSZ SEROWY:
  • 250g sera białego (użyłam chudego)
  • 4 łyżki cukru
  • 8g cukru wanilinowego
  • 1 żóltko
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą ucieramy i napełniamy dołeczki w bułkach.

LUKIER:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki gorącej wody
Cukier puder ucieramy z wodą do otrzymania porządanej konsystencji.

Smacznego :)







1 komentarz:

  1. Oj tak, drożdżówki z twarogiem budzą wspomnienia :)

    OdpowiedzUsuń