piątek, 16 października 2015

Doughnuts (donaty) pączki z piekarnika


Kto powiedział,że kolorowe pączki z dziurką można robić tylko w tłusty czwartek? W związku z tym,iż zakupiłam świetną blachę do wypieku tych słodkości postanowiłam ją wypróbować(zdjęcie blaszki niżej).Donaty są pieczone w piekarniku i nie powstały na cieście drożdżowym lecz na cieście ucieranym.Wyszły bardzo mięciutkie i pulchniutkie.Oblane lukrem i udekorowane kolorową psypką wyglądają jak tradycyjne amerykańskie doughnuts.

Zapraszam :)

Przepis na ok.20-25 sztuk

SKŁADNIKI:
  • 400g mąki pszennej
  • 400g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 200g cukru
  • 50ml oleju
  • 2 jajka
Jajka ucieramy z cukrem,olejem i jogurtem.Proszek,sodę mieszamy  razem z mąką.Następnie suche składniki wsypujemy do mokrych i wszystko dokładnie mieszamy.Można to zrobić za pomocą miksera lub łyżką.Blachę smarujemy masłem.Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy krążki do 3/4 wysokości (ciasto mocno wyrasta). Blachę wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 220 stopni góra-dół i pieczemy przez ok.7-10 minut do lekkiego zarumienia. Kiedy donaty ostygną można wyciągnąć z blaszki. Gotowe pączki polewamy lukerem i posypujemy ulubionymi dodatkami.

LUKIER:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki ciepłej wody
Cukier ucieramy razem z wodą.Regulujce gęstość lukru jeżeli chcecie rzadki dolejcie wody a jeżeli gęsty dosypcie cukru pudru.Upieczone donaty lukrujemy i posypujemy kolorową posypką,wiorkami kokosowymi itp.

Smacznego :)








3 komentarze:

  1. niam niam, lubię choć muszę teraz sobie odmówić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale Ci wyszły. Do tego są super ozdobione :)

    OdpowiedzUsuń