niedziela, 27 września 2015

Sernik orzechowy z marmoladą na krakersach


Przepyszny sernik z dodatkiem masła orzechowego zrobiony na krakersach z dodatkiem marmolady śliwkowej. Słone krakersy w połączeniu z marmoladą i masłem orzechowym komponują się idealnie.Nie ukrywam ale ten sernik przywołuję trochę zbliżające się Święta Bożegonarodzenia.
Wierzch stanowi bita śmietana z polewą czekoladową.

Zapraszam :)

Składniki na blachę o wymiarach 21 cm  x 29 cm

MASA SEROWO-ORZECHOWA:
  • 1kg sera białego (użyłam z wiaderka Wieluń)
  • 200g masła orzechowego*
  • 4 jajka
  • 200g cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
Jajka ucieramy z cukrem i następnie dodajemy masło orzechowe oraz mąkę. Stopniowo do masy orzechowej dodajemy twaróg.Wszystko miksujemy tylko do połączenia się składników.
Na dno blachy układamy słone krakersy i wylewamy masę serową.Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni góra-dół przez ok.60 minut aż wierzch sernika będzie sprężysty.Studzimy w zamkniętym piekarniku przez 30 minut następnie otwieramy drzwiczki piekarnika.
Wystudzony sernik smarujemy marmoladą i kładziemy kolejną warswtę krakersów.Na krakersy wykładamy bitą śmietanę i polewamy czekoladą.

BITA ŚMIETANA**:
  • 350ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
Śmietankę ubijamy z cukrem puder.

POZOSTAŁE:
  • słone krakersy
  • marmolada śliwkowa ok.200g
  • 100g gorzkiej czekolady
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali.

*jeżeli nie macie masła orzechowego to możecie pominąć ten składnik (wtedy zwiększcie ilość cukry i dosypcie dodatkowo 1 łyżkę mąki ziemniaczanej)
**jeżeli chcecie mieć bardzo sztywną bitą śmietanę możecie dodać żelatynę

Smacznego :)









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz