środa, 9 września 2015

Sernik kokosowy z nektarynkami


...coś absolutnie wspaniałego! Sernik z prażonymi wiórkami kokosa na kruchym cieście ozdobiony domowymi fit pralinkami raffaello.Wierzch wykończonony został bitą śmietaną. W serniku natomiast ukrywają się kawałki nektarynek.Smak całości wprost obłędny. Przyprażone wiórki kokosa nadają sernikowi charakteru. Jest bardzo kremowy i winny za sprawą owoców. Uważam,że nie należy do ciężkich serników. Myślę,że takie ciasto sprawdzi się fantastycznie w roli torta i nie tylko..

Zapraszam :)

Piekłam w tortownicy o wymiarach ok.23-24 cm

KRUCHY SPÓD:
  • 100g zimnego masła
  • 100g cukru
  • 2 duże żółtka (z jajek wielkości L)
  • 200g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu waniliowego
Z podanych składników należy zagnieść kruche ciasto. Na formę wysmarowaną masłem wykładamy ciasto,nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok.30 minut. Po tym czasie ciasto podpiekamy w 200 stopniach góra-dół przez ok.15-18 minut.Wyjmujemy i studzimy.

MASA SEROWO-KOKOSOWA:
  • 1kg sera twarogowego (użyłam z wiaderka z firmy Pilos)
  • 3 jajka wielkość L
  • 2 łyżki mąki zieniaczanej
  • 250g cukru pudru
  • 10g cukru wanilinowego
  • 100g wiórek kokosowych
  • 2 duże nektarynki
Wiórki prażymy na suchej patelni aby się lekko zezłociły. Odstawiamy do wystygnięcia.Z nektarynek wyjmujemy pestki i kroimy w drobną kostkę.Przekładamy na papier aby odsączyć z nadmiaru soku. Pozostałe składniki dokładnie ze sobą ucieramy. Na sam koniec wsypujemy wiórki i dodajemy owoce. Mieszamy łyżką. Masę przekładamy na kruchy spód i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni góra-dół i pieczemy przez 50-55 minut aż wierzch sernika będzie sprężysty. Sernik studzimy w zamkniętym piekarniku przez ok.30 minut. Następnie otwieramy drzwiczki piekarnika.

BITA ŚMIETANA:
  • 330ml dobrze schłodzonej śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 20g żelatyny w proszku
  • 4 łyżki zimnej wody
Żelatyne rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy do napęcznienia na ok.10 minut. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Kiedy śmietanka będzie już ubita żelatynę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub wstawiamy na gaz. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy 2 łyżki bitej śmietany i dokładnie mieszamy ( tym sposobem sprawimy,że śmietana nam się nie zważy i wyregulujemy temperature).Następnie mieszankę żelatyny dodajemy do pozostałej bitej śmietany i jeszcze raz miksujemy aby nie było grudek.Bitą śmietanę przekładamy na wystudzony sernik i posypujemy wiórkami kokosowymi i zdobimy domowymi pralinkami (przepis na pralinki TUTAJ ) lub pralinkami raffaello.Sernik wstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki.

Smacznego :)












3 komentarze: