sobota, 5 września 2015

FIT pralinki raffaello


Pralinki,które zostały zrobione na prośbę wielu moich czytelników. Nie ukrywam,iż do pralinek zrobionych z kaszy jaglanej podchodziłam jak pies do jeża. Przeglądałam wiele przepisów i myślałam sobie,że one nie mogą być tak dobre jak "prawdziwe rafaello". Trochę z niechecią przystąpiłam do ich zrobienia...ale powstały,niezwykłe kokosowe kuleczki. Jestem wprost zachwycona.Do pralinek nie użyał migdałów bo zapomniałam ich kupić więc sa zrobione z samej kaszy i kokosa. Zapach jest niezwykły i zniknęły bardzo szybko z talerza.
Jedna kuleczka bez migdała to 45kcal (kulki są wieksze niż tradycyjne rafaello)

Zapraszam :)

Przepis na 20 sztuk lub więcej w zależności jak duże zrobicie kulki

SKŁADNIKI:
  • 100g kaszy jaglanej (waga przed ugotowaniem)
  • 450ml mleka roślinnego kokosowego (można użyć także zwykłego mleka)
  • 5 łyżek wiórek kokosowych
  • 1-2 łyżki miodu (można dodać więcej jeżeli lubicie bardzo słodkie)
  • kilka kropel aromatu migdałowego i rumowego
  • opcjonalnie można dodać łyżeczkę alkoholu rumu lub likieru kokosowego jeżeli pralinki będą jadły tylko osoby dorosłe
POZOSTAŁE:
  • wiórki do otoczenia pralinek
Kasze płuczemy na sicie pod bieżącą wodą a następnie przelewamy wrzątkiem. W ten sposób pozbędziemy się goryczy. W garnku gotujemy mleko z aromatami i miodem. Do gotującego się mleka wsypujemy kasze i gotujemy do momentu aż kasza wsiąknie całe mleko. Mieszajcie co jakiś czas,ponieważ kasza przykleja się do dna garnka. Na sam koniec wsypujemy wiórki i dokładnie mieszamy. Masę odstawiamy do ostygnięcia a następnie wkładamy na 1h do lodówki. Następnie wyjmujemy masę jeszcze raz mieszamy i zaczynamy robić kuleczki. Gotowe kuleczki posypujemy wiórkami.Pralinki ukłdamy na talerzu i wkładamy do lodówki na 2h aby bardziej stwardniały.

Smacznego :)










10 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie słodkości :-) a kasza jaglana jest wspaniała :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. zrobiłam! wyszły pyszne <3 ja do środka dałam migdała i zrobiłam wielkości tradycyjnego raffaello (no może minimalnie większe :P) i wyszło mi prawie 60 sztuk nie wiem jakim cudem :D ale ile by nie było, i tak wszystkie znikną w ekspresowym tempie :D Pyszności <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam, nie za słodkie i bardzo pyszne :) dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam co jeśli masa.Wyszła za rzadka? Można jakoś zagęścić? Kulki po prostu się nie formuja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli masa wyszła za rzadka to widocznie nie zrobiłaś wg tego przepisu bo wszystkim innym wyszło bez problemu. Dałaś za dużo mleka lub za mało kaszy. Nalezy gotować kaszę aż do momentu odparowania płyny. Jeżeli masa wyszła rzadka można ją zagęścić mąką kokosową.

      Usuń