wtorek, 15 września 2015

Fit murzynek bananowy(bezglutenowy)


Robiąc to ciasto nie wiedziałam co z tego wyjdzie.Spodziewałam się zakalca i miło się zaskoczyłam kiedy z piekarnika wyjęłam pięknie wyrośnięte ciasto.Wyszedł jak prawdziwy murzynek z tym,że ten jest w wersji FIT bo nie zawiera cukru oraz czekolady.Murzynek wyszedł pulchny,mięciutki i zniknął jeszcze ciepły z formy.Zdażyłam zrobić jedno zdjęcie za co przepraszam. Mam nadzieję,że Wam także zasmakuje. Całe ciasto to tylko 657kcal (bez polewy) :) i makro: B-26,8g W-91,2g T-19,6g Jeżeli ktoś jest łakomczuszkiem to może zjeść całe bez wyrzutów sumienia.

Polecam :)

Piekłam w jednorazowej aluminiowej formie jak do pasztetu 220mm na 89mm
Jeżeli będziecie robić w większej formie to zwiększcie liczbę składników co najmniej o połowę.

SKŁADNIKI:
  • 210g dojrzałych bananów* (waga bez skórki,wychodzi ok.2 sztuki)
  • 15g miodu (można dodać więcej wg uznania)
  • 15g kakao gorzkiego
  • 50g mąki kukurydzianej (można zastąpić inną mąką np.orkiszową,pszenną)
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 jajka wielkość L
Banany blendujemy na puree.Następnie banany ucieramy razem z jajkami i dodajemy pozostałe składniki.Masę przelewamy do foremki i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni góra-dół i pieczemy przez ok.25-28 minut do tzw.suchego patyczka.Wyjmujemy i studzimy.

POLEWA CZEKOLADOWA**:
  • pół awokado
  • 1 średni banan
  • 1 łyżeczka kakao
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą ucieramy (można dosłądzać wg własnych potrzeb) i przekładamy na wystudzone ciasto.

*im bardziej dojrzałe banany tym słodsze ciasto,za każdym razem próbujcie czy taka słodkość Wam odpowiada
**polewę czekoladową możecie zastąpić rozstopioną gorzką czekoladą jeżeli nie lubicie takich kombinacji

Smacznego :)







6 komentarzy:

  1. wygląda naprawdę zachęcająco! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. to mi smaka narobiłas, chętnie bym zjadła kawałek;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wczoraj upieczony i jeszcze ciepły zjedzony :)

      Usuń
  3. Fajne są takie zaskoczenia, coś tam wrzucasz, mieszasz i efekt miło zaskakuje. A samo ciasto wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygląda!
    Pozdrawiam! http://www.kuchnialukasza.pl/

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, wygląda bajecznie :) Cudnie Ci wyrósł :)

    OdpowiedzUsuń