poniedziałek, 7 września 2015

FIT bułki otrębowe (niskowęglowodanowe)


Bułki,które powstały bardzo szybko i nie ukrywam sama się zastanawiałm co z tego wyjdzie.Przepis już jest sławny wśród osób,które są na dietach niskowęglowodanowych,które unikają pieczywa a bardzo za nim tęsknią. Niestety w sklepach bardzo ciężko trafić na takie bułki czy chleb,które będą miały dobry skład. Jeżeli już się takie znajdą to cena jest dosyć wysoka. Moje bułeczki wyszły smaczne,nie są suche.Zawierają w sobie otręby gryczane i len. Jeżeli ktoś lubi kaszę gryczaną,mąkę i otręby to takie bułeczki mu zasmakują. Idealnie się sprawdzą na śniadanie czy domowych burgerów.
1 bułka u mnie to 177kcal w tym:B-16gT-3g,W-7g (jeżeli zrobicie więcej bułek wtedy kalorycznośc oraz wartość składników BTW będzie niższa).
Bułki nie wyrastają jak typowe bułki pszenne na drożdżach ale można je przekroić na pół bez problemu :) (wszystko zależy ile ciasta dacie na jedną bułkę).

Zapraszam :)

Przepis na 4 sztuki dużych bułek lub ok.5-6 mniejszych (w zależności jak duże chcecie mieć bułki)

SKŁADNIKI:
  • 115g otrębów gryczanych
  • 65g lnu odtłuszczonego (użyłam z firmy Sante)
  • 20g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy
  • 250ml ciepłej wody
Drożdże wraz z solą rozpuszczamy w ciepłej wodzie.Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Masa będzie gęsta za sprawą lnu. Na blachę wyłożoną papierem za pomocą łyżki wykładamy porcję ciasta tworząc bułeczki i lekko uklepując. Bułki pozostawiamy na ok.30 minut do podrośnięcia. Następnie wkładamy do rozgrzanego piekarnika góra-dół na ok.25 minut. Wierzch powinniem być lekko złoty.

Smacznego :)









4 komentarze:

  1. pyszne bułeczki, bogate w błonnik!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzień dobry,
    Bułeczki wyglądają pysznie, tylko proszę mi powiedzieć jak długo utrzymują świeżość? Chciałabym upiec je na wyjazd i nie wiem czy się nadają na podróż
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie jestem w stanie odpowiedzieć na to pytanie,ponieważ u mnie bułki zostały zjedzone w tym samym dniu. Obstawiam,że do 2-3 dni powinny być dobre

      Usuń
  3. mogę użyć innych otrębów? niestety w żadnym sklepie w mojej okolicy nie znalazłam gryczanych :(

    OdpowiedzUsuń