piątek, 18 września 2015

Drożdżówki z jabłkiem


...a z piekarnika unosi się przepiękny zapach cynamonu i jabłek.Zapraszam na rewelacyjne drożdżówki z dodatkiem jabłek,cynamonu i lukru.Bułeczki wyszły mięciutkie,puszyste...rozpływają się w ustach a z każdym kęsem aż chce się więcej i więcej.Najlepsze jeszcze cieplutkie ale smaczne będą także w kolejnym dniu :)

Zapraszam :)

Przepis na 7 sztuk sporych drożdżówek lub ok.10 mniejszych

SKŁADNIKI:
  • 500g mąki pszennej+do podsypywania
  • 30g drożdży świeżych
  • 1 jajko wielkość L
  • 250ml mleka
  • 50g cukru
  • 50ml oleju
Cukier oraz drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i odstawiamy na 10 minut aż drożdże zaczną się pienić. Następnie zaczyn łączymy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy gładkie,jednolite ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Następnie ciasto przekładamy na blat oprószony mąką i jeszcze raz wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 7 większych części.Z każdej części formujemy kulę i delikatnie spłaszczamy.Umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem. Za pomocą szklanki robimy wgłębienie i wykładamy farsz z jabłek i cynamonu. Brzegi bułeczek smarujemy mlekiem. Bułeczki wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni góra-dół i pieczemy przez ok.20-22 minuty aż wierzch się ładnie zezłoci (kontrolujcie czas pieczenia). Jeszcze ciepłe drożdżówki lukrujemy.

FARSZ Z JABŁEK:
  • 3 średnie jabłka
  • 5 łyżek cukru
  • cynamon
Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę,posypujemy cukrem i cynamonem.Dokładnie mieszamy.Gotowym farszem napełniamy wgłębienia bułeczek.

LUKIER:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki gorącej wody
Cukier puder łączymy z wodą.Jeżeli lukier wyjdzie za rzadki dosypcie cukru pudru a jeżeli będzie za gęsty dolejcie trochę wody.

Smacznego :)







2 komentarze:

  1. Ojej, takie szarlotkowe drożdżówki to coś dla mnie. Wyglądają pysznie! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zgadza się takie szarlotkowe małe słodkości :)

      Usuń