poniedziałek, 3 sierpnia 2015

Śmietanowiec z owocami


Delikatne,nie za słodkie ciasto śmietanowe z owocami na biszkopcie. Skoro mamy lato to takie ciasto z owocami jest idealne. Biszkopt został przełożony konfiturą jagodową a wierzch zdobi bita śmietana z owocami. Ciasto robi się bardzo szybko i jest przepyszne.

Zapraszam :)

Piekłam w blaszce o wymiarach 21 x 29 cm

BISZKOPT:
  • 5 jajek wielkość L
  • 130g cukru
  • 12g proszku do pieczenia
  • 110g mąki pszennej
  • 80g mąki ziemniaczanej
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno,kiedy zaczną się pienić wsypujemy partiami cukier. Kiedy białka będą ubite dodajemy żółtka i mieszamy już rózgą kuchenną lub trzepaczką. Następnie dodajemy przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia i ponownie wszystko mieszamy (nie używamy miksera). Blachę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Przekładamy ciasto i wyrównujemy. Pieczemy w 190 stopniach góra-dół przez ok.20-25 minut do tzw.suchego patyczka. Jeżeli praktykujecie metodę i nie chcecie aby biszkopt wam nie opadł zaleca się opuszczenie blachy z niewielkiej wysokości na ziemię. Kiedy biszkopt ostygnie przecinamy go na dwie równe części.

PONCZ:
  • 100g cukru
  • 100ml wody
  • sok z jednej średniej cytryny
Wodę,cukier oraz sok z cytryny zagotowujemy w garnku. Odstawiamy i studzimy. 

MASA ŚMIETANOWA:
  • 550ml śmietanki 30%
  • 100g cukru pudru
  • 20g żelatyny w proszku
  • 50ml wody zimnej
  • 150g borówek
  • 100g truskawek pokrojonych w drobną kostkę
Żelatynę moczymy w zimnej wodzie i odstawiamy do napęcznienia. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w mikrofali lub na gazie. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy 3 łyżki ubitej śmietany i mieszamy energicznie aby nie zrobiły się grudki. Żelatynę wlewamy do pozostałej śmietany i jeszcze raz dokładnie ubijamy mikserem. Na sam koniec wsypujemy owoce i mieszamy łyżką.

POZOSTAŁE:
  • 300g konfitury jagodowej
  • 100g borówek
  • 100g truskawek
Ułożenie:pierwszy blat biszkoptu pączujemy,wykładamy konfiturą jagodową iprzykrywamy drugim blatem biszkoptu,ponownie pączujemy i wykładamy masę śmietanową. Wierzch posypujemy resztą owoców.Wkładamy do lodówki na 2-3h 

Smacznego :)









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz