wtorek, 25 sierpnia 2015

Sernik z musem jabłkowym


Szarlotki,serniki to są moje ulubione ciasta jednak nie miałam tyle czasu aby upiec dwie blachy ciasta.W związku z czym postanowiłam połączyć ser z jabłkami.Ciasto wyszło niesamowite...kruchy spód,ser bardzo zbity a mus jabłkowy delikatny jak pianka.Idealne połączenie smaków.Kiedy za oknem jest taka pochmurna pogoda jak teraz powoli zaczynamy myśleć o złotej polskiej jesieni.Najlepiej jest wtedy usiąć pod kocykiem z ciepłą herbatką i pysznym ciachem :)

Zapraszam :)

Piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm

KRUCHY SPÓD:
  • 200g mąki pszennej
  • 100g masła
  • 100g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z powyższych składników zagniatamy kruche ciasto i wykładamy dno formy wcześniej wysmarowanej masłem.Nakłuwamy widelcem i wsadzamy na 30 minut do lodówki. Następnie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni góra-dół i podpiekamy przez ok.18 minut. Wyjmujemy i studzimy.

MASA SEROWA:
  • 1kg sera białego 3-krotnie z mielonego (użyłam z wiaderka)
  • 150g serka twarogowego do smarowania o smaku jabłko-gruszka (dostępne w sieci biedronka z firmy delikate) można użyć także naturalnego
  • 200g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 łyżki kaszy manny
  • kilka kropel aromatu waniliowego
Jajka ucieramy razem z cukrem pudrem oraz twarożkiem.Następnie po łyżce dodajemy sera i cały czas miksujemy.Na sam koniec dodajemy kaszę,mąkę oraz aromat mieszamy tylko do połączenia się składników.Na podpieczony kruchy spód wylewamy masę serową.Pieczemy w 180 stopniach góra-dół przez ok.50 minut (kontrolujcie czas pieczenia).Wierzch sernika ma być spreżysty.Jeżeli uznacie,że sernik jest jeszcze nie dopieczony a wierzch zacznie Wam się palić to nałożcie wolię aluminiową i pieczcie dalej.Sernik studzimy w zamkniętym piekarniku przez ok.30 minut następnie otwieramy drzwiczki piekarnika.

MUS JABŁKOWY:
  • 1kg jabłek ( u mnie były jabłka słodkie)
  • 100g cukru
  • 10g cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 galaretki o smaku pomarańczowym
Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę.Przekładamy do garnka dodajemy cukry oraz cynamon i gotujemy.Gotujemy do momentu aż jabłka zaczną puszczać sok i zaczną się rozpadać.U mnie to zajęło ok.15 minut.Do gorących jabłek wsypujemy dwie galaretki i dokładnie mieszamy.Wszystko przekładamy do blendera i miksujemy.Gotowy mus odstawiamy do ostygnięcia na ok.1h.Następnie wykładamy na wierzch ostudzonego sernika.Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Smacznego :)







6 komentarzy:

  1. moje dwa ulubione rzeczy,,sernik i jabłka,,pycha !

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda przepysznie.. uwielbiam serniki :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Szaleństwo jabłkowo-serowe! Przepis dodaje do zeszytu bo jest obłędnie pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis obłędnie pyszny więc zapisuję w moim zeszycie! Pycha :-)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Super serniczek, smakowicie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń