czwartek, 6 sierpnia 2015

Sernik mleczno-jagodowy


Mimo,że na dworze panują upały to czas na wypieki najlepiej przeznaczyć w nocy. Tak o to powstał niezwykły sernik z dodatkiem mleka w proszku,białej polewy czekoladowej oraz jagód i borówek.
Sernik jest bardzo kremowy i gdyby został zamrożony zapewne smakowałby jak lody :). Jest przepyszny i serdecznie Wam polecam. Moje serce już skradł...:)

Zapraszam :)

Piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm

KRUCHE CIASTO:
  • 200g mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 100g cukru pudru
  • 100g zimnego masła
  • 2 łyżki jogurtu lub śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie smarujemy formę masłem i wykładamy ciasto. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni góra-dół i pieczemy przez ok.18-20 minut do lekkiego zarumienia. Wyjmujemy i studzimy

MASA SEROWA:
  • 1kg białgo sera (użyłam z wiaderka)
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 200g cukru pudru
  • 150g mleka w proszku
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 100g jagód
  • 100g borówek
Jajka ucieramy z cukrem pudrem i mlekiem w proszku. Wsypujemy jagody i dodajemy budynie.Cały czas ucieramy.Następnie po łyżce dodajemy ser cały czas ucierając. Na sam koniec wsypujemy mąkę i wsypujemy borówki. Mieszamy już łyżką. Masę przelewamy na podpieczony kruchy spód. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni góra-dół przez ok.60 minut. Sernik studzimy w zamkniętym piekarniku przez ok.15 minut następnie uchylamy drzwiczki piekarnika.

POLEWA CZEKOLADOWA:
  • 200g białej czekolady
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do garnka wlewamy wodę i podgrzewamy na garnek wstawiamy miskę i dodajemy czekoladę oraz jogurt. Pod wpływem ciepła czekolada zacznie się rozpuszczać. Dokładnie mieszamy. Rozpuszczoną czekoladą polewamy wystudzony sernik. Wierzch posypujemy borówkami.Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Smacznego:)






3 komentarze: