wtorek, 18 sierpnia 2015

Rogaliki z twarożkiem i borówkami


Po takich upałach,kiedy stanie przy piekarniku jest nie do wytrzymania nastała ochota na ciasto drożdżowe. W taki sposób powstały rogalki nadziane twarożkiem i borówkami. Twarożek nie jest zwykły,ponieważ wykorzystał twarożek o smaku malina-jagoda dostępny w sieci sklepów biedronka (na jednym ze zdjęć zobaczycie opakowanie tego serka) i w połączeniu z borówką dało świetny efekt.Każdego rogalika namoczyłam w lukrze,dzięki temu wyglądają jak zamrożone lodem :)
Przepyszne i mięciutkie,serdecznie polecam.
Przepis na 16 sztuk rogalików

SKŁADNIKI:
  • 500g mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 40g świeżych drożdży
  • 100ml oleju
  • 250ml letniego mleka
Drożdże wraz z cukrem pudrem rozpuszczamy w letnim mleku i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie rozczyn łączymy z pozostałymi składnikami i zagniatamy jednolite ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok.60 minut do wyrośnięcia. Następnie przekładamy ciasto na blat oprószony delikatnie mąką i jeszcze raz zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Każdą część rozwałkowujemy na okrąg i dzielimy na 8 równych trójkątów. Na górze każdego trójkąta nakładamy twarożek i dajemy kilka borówek. Zwijamy trójkąt od góry ku końcowi formują rogala. Gotowe rogale przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch każdego rogala smarujemy delikatnie mlekiem i odstawiamy na ok.30 minut do wyrośnięcia. Rogale pieczemy w 180 stopniach przez ok.25 minut do lekkiego zarumienia. Kontrolujcie czas pieczenia (każdy piekarnik piecze inaczej).Rogale po upieczeniu można przypudrować lub polukrować.

*nie podsypujcie ciasta za dużo mąką ponieważ rogale mogą wyjść twarde

NADZIENIE:
  • twarożek o smaku malina-jagoda (opakowanie na zdjęciu)
  • borówki 
LUKIER:
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 4-6 łyżek gorącej wody
Cukier puder mieszamy z wodą. Regulujcie konsystencje jeżeli będzie za rzadki dosypcie cukru pudru,jeżeli za gęste dolejcie wody.

Smacznego :)







1 komentarz: