wtorek, 11 sierpnia 2015

FIT drożdżówka (bezglutenowa)


Ciasto powstało na prośbę osób będącej na diecie bezglutenowej i tęskniących za smakiem ciasta drożdżowego. Z pomocą przyszła mi koleżanka,która już robiła takie ciasto i podała mi przepis. Przepis oczywiście zmieniłam tak aby mi pasowało i nie ukrywam ciacho wyszło rewelacyjne! Ponadto takie ciasto także będzie dozwolone dla osób będących na diecie bezmlecznej czy mających nietolerancję na jajka.
Drożdżówka wyszła wilgotna i nigdy bym nie przypuszczała,że może być to wypiek bezglutenowy.
Jeden kawałek widoczny na zdjęciu to ok.236kcal :)

Zapraszam :)

Piekłam w tortownicy o średnicy 20-21 cm

SKŁADNIKI:
  • 60g daktyli suszonych
  • 200ml mleka roślinnego (można użyć zwykłego jeżeli nie ma przeciwwskazań)
  • 50ml oliwy
  • 30g drożdży świeżych
  • 150g mąki kukurydzianej
  • 150g mąki ziemniaczanej
  • 100g mąki kokosowej
  • 100g borówek
Daktyle zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na ok.30minut aby zmiękły. Po tym czasie odlewamy część wody i wlewamy resztę wody wraz z daktylami do blendera. Wszystko miksujemy do powstania gęstej masy daktylowej. Masa nie morze być za bardzo płynna.
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i odstawiamy na ok.20 minut aż drożdże zaczną się pienić. Po tym czasie wszystkie składniki (oprócz borówek) ze sobą łączymy do uzyskania zwartego ciasta. Formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto a na wierzch wsadzamy borówki. Ciasto pieczemy w 180 stopniach góra-dół przez ok.40 minut.
Po wyjęciu można przypudrować,polukrować lub pozostawić z samymi owocami.

Smacznego :)







4 komentarze:

  1. Swietny przepis, z checia bym skosztowala!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawa jestem jej smaku:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowite ciasto:)
    Nominowałam Cię do Liebster Blog Award-zajrzyj,proszę,do mnie po szczegóły http://agusiowegotowanie.blogspot.co.uk/

    OdpowiedzUsuń
  4. Upiekłam i wyszła pyszna! Ciasto było trochę zbyt gęste u mnie i drożdżówka nie wyrosła za bardzo, ale zakalca nie było, a w smaku doskonałe :) Dzięki!

    OdpowiedzUsuń