poniedziałek, 31 sierpnia 2015

Chlebek bananowo-orkiszowy

Za nim chlebek trafił na blog został już przez większość moich znajomych wypróbowany i upieczony. Nie ukrywam ale bije rekordy popularności ponieważ jest bez dodatku cukru i w dodatku w zdrowej wersji bo na mące orkiszowej pełnoziarnstej.Chlebek wychodzi puszysty i mokry. Znajomi także wypiekali chlebek z mąki kukurydzianej,pszennej czy gryczanej i z każdej wychodził przepyszny. Idealnie nadaje się na śniadanie z dodatkiem masła orzechowego czy dżemu lub po prostu można go potraktować jako deser do kawy. Jedna kromka widoczna na zdjęciu o wadze 50g to ok.100kcal :)

Polecam :)

Piekłam w formie o wymiarach 20 x 10

SKŁADNIKI:
  • 3 mocno dojrzałe banany  ok.450g waga bez skórki(im czarniejszy tym lepszy,ponieważ takie banany są najsłodsze i nie potrzeba dosładzać ciasta)
  • 300g mąki orkiszowej
  • 2 jajka wielkość L
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • cynamon (wsypałam na oko)
  • opcjonalnie bakalie (mogą być orzechy,rodzynki itp.)
Banay kroimy w kostkę i ucieramy razem z jajkami. Do powstałej masy wsypujemy mąkę z proszkiem,sodą i cynamonem. Mieszamy wszystko łyżką (jeżeli chcecie użyć bakalii to na tym etapie możecie je dodać i dokładnie wymieszać). Jeżeli uznacie,że masa jest zbyt mało słodka to do dajecie miodu lub cukru wedle uznania.Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach funkcja góra-dół przez ok.30-35 minut do tzw.suchego patyczka.

Smacznego :)









3 komentarze:

  1. Pyszny, domowy pachnący chlebek :) Mniam ...

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja takie cuda lubię zabierać ze sobą na drugie śniadanie - pycha! :)

    OdpowiedzUsuń