niedziela, 23 sierpnia 2015

Chleb białkowy (fit)


Od dłuższgo czasu zaczęłam otrzymywać wiadomości z prośbą o zrobienia chleba białkowego.Do tematu musiałam się przygotować,ponieważ było to dla mnie wyzwanie. Chleb musiał zostać zrobiony bez dodatku mąki a przy tym zawierać sporo białka.Taki chleb jest odpowiedni dla osób będących na redukcji,dietach niskowęglowodanowych ale nie tylko...niestety w sklepach kupienia chleba białkowego czy chleba z niskim IG wiąże się z wysoką ceną. Za parę kromek trzeba zapłacić ponad 6 zł.
Zrobiony przez ze mnie chleb wyszedł wspaniały,mięciutki,nie rozwala się podczas krojenia i zawiera dużo białka i mało węgli :).

Zapraszam :)

Piekłam w formie o wymiarach 20 x 10 cm (mierzonej u podstawy)

SKŁADNIKI:
  • 50g odżywki białkowej
  • 50g otrębów żytnich (użyłam z firmy Kupiec)
  • 12g suchych drożdży instant
  • 3 jajka
  • 100g otrębów gryczanych (jeżeli nie lubicie smaku gryki to możecie użyć pszennych,owsianych lub jeszcze innych)
  • 150g serka wiejskiego (użyłam z piątnicy o obniżonej zawartości tłuszczy)
  • 50g len mielony odtłuszczony (dostępny w biedronce z firmy Sante)
  • 200ml letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 30g siemienia lnianego
Wszystkie składniki prócz siemienia przełozyłam do blendera i wszystko razem zmiksowałam.Masa wyszła gęsta.Na sam koniec wsypałam siemienie i wymieszałam łyżką.Formę o wymiarach 20x10 (mierzona u podstawy) wyłożylam papierem do pieczenia i przełożyłam ciasto. Przykryłam ściereczką i odstawiłam na 60 minut do wyrośnięcia.Po tym czasie włożyłam formę do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni funkcja góra-dół i piekłam przez 15 minut i następnie zmniejszyłam temperaturę do 180 stopni i piekłam jeszcze przez 30 minut.

Cały chlebek po upieczeniu ważył 730g i posiada 1444kcal i makro całego chlebka to:B-131g,T-53g,W-85
W 50g (kromka) mamy 99kcal B-8,9g,T-3,6g,W-5,8g






9 komentarzy:

  1. bardzo fajny przepis :)

    zachęcam do wzięcia udziału w konkursie: http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/08/konkurs-pozegnanie-wakacji-z-owocowym.html

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo podoba mi się ten przepis :)
    Zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A czy przypadkiem robienie mąki nie polega na mieleniu ziaren? Równie dobrze można dodać po prostu mąki gryczanej. Przecież wyjdzie na to samo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale w moim przepisie są otręby i nie jest to samo co mąka gryczana.Mąka ma więcej węglowodanów niż otręby. Ponadto o to chodzi w przepisie aby miał on jak najmniej węgli a więcej białka. Gdybym chciała zrobić chleb z dodatkiem nasion dodałabym mąki wartość kaloryczna łącznie z makro byłoby inne. Pozdrawiam

      Usuń
  4. Mój chlebek wygląda tak samo ale w środku jest wilgotny. ..ma taki być? Czy to przez len?

    OdpowiedzUsuń
  5. Chciałam bardzo podziękować za ten przepis !!! Uratował mi życie :) Mam cukrzycę ciążową i straszny problem z pieczywem, jedyne chleby jakie mogę jeść to właśnie białkowe i wtedy jestem najedzona, ale wiadomo, kosztują swoje. A teraz? Rewelacja !!! Bardzo smaczny, porządne kanapki zjedzone, a cukier ok :) Dziękuję raz jeszcze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję za tak miły komentarz :)

      Usuń
  6. A czy chlebek obejdzie sie bez odzywki bialkowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak obejdzie się tylko wtedy należy zwiększyć ilość składników sypkich albo np.dodać mleko w proszku

      Usuń