czwartek, 20 sierpnia 2015

Bułki orkiszowe z dynią i sezamem


Bułki orkiszowe to kolejna zdrowa propozycja dla tych co dbają o swoją dietę i nie tylko. Bułeczki idealnie smakują z wędliną czy z dżemem ponadto można ich użyć do domowych burgerów (wtedy zalecam zrobić je nieco większe). Bardzo mięciutkie,puszyste i proste w wykonaniu.

Polecam :)

Przepis na ok.6-7 sztuk

SKŁADNIKI:
  • 550g mąki orkiszowej
  • 30g drożdży świeżych
  • ok.400ml letniej wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3 łyżeczki oliwy
  • pestki dyni,sezam do posypania bułeczek
Drożdże oraz cukier rozpuszczamy w letniej wodzie i odstawiamy na ok.10 minut do momentu aż drożdże zaczną się pienić. Następnie rozczyn łączymy z pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto podsypując delikatnie mąką. Z ciasta formujemy wałek i dzielimy na 6-7 równych części. Z każdej części formujemy kulkę i delikatnie spłaszczamy.Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Ta przygotowane bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do podrośnięcia. Po tym czasie smarujemy wierzch mlekiem i posypujemy dynią i sezamem.Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni góra-dół i pieczemy przez ok.25 minut do lekkiego zarumienienia (kontrolujcie czas pieczenia ponieważ każdy piekarnik inaczej piecze).

*jeżeli chcecie zrobić domowe burgery wtedy ciasto podzielcie na 4 części bułki wyjdą na prawdę duże :)

Smacznego :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz