sobota, 11 lipca 2015

Ucierane z morelami i orzechami


Niezwykłe i proste w wykonaniu ciasto ucierane z dodatkiem moreli i orzechów włoskich. Ciasto jest naprawdę wilgotne,mięciutkie i wręcz przepyszne. Przepis powstał na szybko i chyba "coś" z tego wyszło :).

Polecam :)

Piekłam w blaszce o wymiarach ok. 21 cm x 29 cm

SKŁADNIKI:
  • 400g mąki pszennej
  • 100ml oleju
  • 200g cukru
  • 3 jajka wielkość L
  • 300g jogurtu naturalnego
  • małe opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500g moreli
  • orzechy włoskie
Jajka ucieramy z cukrem i następnie dodajemy pozostałe składniki. Na samym końcu wsypujemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i mieszamy już łyżką do połączenia się składników. Formę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Do formy przekładamy ciasto .Na wierzch ciasta wsadzamy wydrylowane z pestek morele oraz posypujemy orzechami. Formę wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy przez ok.45-50 minut do tzw.suchego patyczka. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz