wtorek, 7 lipca 2015

Mleczny chlebek z żurawiną


Do wypieku tego chleba użyłam mleka w proszku co czyni go słodszą wersją zwykłego chleba. Ponadto dodałam przepyszną żurawinkę zakupioną podczas wypadu w góry. Smakuje jak słodka bułka,która idealnie będzie pasowała na śniadanie cz jako deser do kawy. Jest bardzo mięciutka i puszysta.

Zapraszam :)

Piekłam w keksówce wielkości ok.30 cm x 10 cm

SKŁADNIKI:
  • 350g mąki pszennej
  • 7g suszonych drożdży
  • 4 łyżki mleka w proszku
  • 50g cukru
  • 1 jajko
  • 200ml mleka
  • szczupta soli
  • 5 łyżek śmietanki kremówki
  • konfitura żurawinowa (możecie użyć dowolnej konfitury,dżemu czy marmolady)
Z podanych składników (oprócz żurawiny) za pomocą miksera i końcówką przeznaczoną do wyrabiania ciasta mieszamy wszystkie składniki. Następnie odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na ok.60 minut.Po tym czasie ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i zagniatamy. Następnie ciasto wałkujemy na kształt prostokąta. Na środek ciasta wykładamy konfiturę zachowując odstęp ok.1,5cm od każdego brzegu. Ciasto zwijamy jak roladę a końcówki ciasta wywijamy pod spód. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy jeszcze na ok.20 minut do podrośnięcia. Następnie smarujemy wierzch ciasta mlekiem i wsadzamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni góra-dół i pieczemy przez ok.45-50 minut..
Wystudzone ciasto możecie przypudrować,polać lukrem.

Smacznego :)









2 komentarze: